Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Operacija spašavanja trideset trojice rudara zarobljenih u rudniku na sjeveru Čilea, sedamsto metara ispod zemlje, stavlja na ispit tehnološke mogućnosti bušenja i pomoći preživljavanja u skučenom prostoru, u okviru pothvata koji bi prije petnaestak godina sigurno bio nezamisliv.


Od bušilica koje probijaju tvrdi kamen kako bi čim prije stigle do rudara preko šupljih sonda - 'golubica' - promjera 12 cm, po kojima im se spušta hrana i voda, do košare koja ih na koncu treba izvući na površinu, svi elementi u rudniku San Joseu se ispituju, usavršavaju i mijenjaju. Što se tiče bušilica, trenutačno se koriste Schramm T-130 koja se inače koristi za bušenje bunara, moćna Strata 950 konstruirana 2009. za rudarsku industriju, a uskoro (oko 18. rujna) će se postaviti i RIG-422, što se primjenjuje u naftnoj industriji.

Vezani članci Domagoj Komurad Stanovnici Ugljana ponosni na novog predsjednika Čilea: "Normalan čovjek. Sve se s njim može normalno pričati" Gabriel Borić - 2 Hrvatsko prezime Borić ovih je dana jedno od najviše spominjanih u - Čileu: "Oduvijek se borio za prava zakinutih"

>> VIDEO: Zarobljeni rudari pratili utakmicu svoje reprezentacije

'Najteže je što još ispitujemo tehnologiju na tom polju. Ovo je prvi put da se pristupa ovakvom spašavanju na dubini od 700 metara', rekao je Omar Gallardo, rudarski inženjer sa sveučilišta u Santiagu. 'Činimo sve što je u ljudskoj moći i što današnja tehnologija omogućuje', ocijenio je Gallardo. 'Prije deset do petnaest godina bilo bi puno teže" provesti ovakvu operaciju, a napose 'usmjeriti bušenje prema prostoriji u koju su se sklonili' rudari, sedamsto metara ispod zemlje, gdje ih je jedna istraživačka sonda pronašla nakon 17 dana', rekao je Andres Sougarret, koordinator radova.

'Od velike je pomoći i što se snaga strojeva povećala s vremenom', istaknuo je. 'I komunikacijska sredstva su bolja, što omogućuje bolje donošenje odluka'. 'Mislim da prije dvadeset godina ovakva operacija ne bi bila moguća. Svi bi umrli pod zemljom', kazao je Gallardo. I 'golubice' su doživjele promjene. Zahvaljujući trudu inženjera, one su se od neobrađenog šupljeg metalnog valjka dugog 1,60 m i promjera 12 cm pretvorile u plastične cijevi duge 4 metra, kroz koje je uspostavljena redovita komunikacija s rudarima i po kojima im se spuštaju topli obroci, lijekovi, knjige i videooprema.

Isto tako se usavršuje košara duga 2,5 m, promjera 55 do 60 cm koja će ih izvući na površinu pomoću dizalice i na kojoj su predviđene zalihe kisika, vode, hrane, komunikacijska oprema i autopilot za slučaj nužde. Posebne čarape od bakrene niti s baktericidnim sredstvom, odjeća koja sprječava znojenje u uvjetima povišene vlažnosti, 'suha' pjena za održavanje higijene: tehnologija se brine i za zdravlje trideset trojice rudara koji su se našli u okolnostima što ih američka svemirska agencija NASA naziva 'dosad neviđenim'.

S Operacijom svetog Lovre, koja je dobila ime po svecu zaštitniku rudara, Čileanci utiru nove putove na mnogim područjima, ocjenjuju NASA-ini stručnjaci na licu mjesta. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju