Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministri financija eurozone dogovorili su se o načinu pomoći Španjolskoj, po kojem će prvih 30 milijardi eura kredita dobiti do kraja ovog mjeseca, rekao je predsjednik euroskupine Jean-Claude Juncker.


‘Postigli smo politički dogovor’ o ‘prijedlogu memoranduma’ za pomoć španjolskom financijskom sektoru, rekao je Juncker nakon devetosatnog sastanka. Cilj je ‘formalizirati dogovor u drugoj polovici mjeseca’, dodao je.

Pomoć se daje uz uvjete, za financijski sektor općenito i za svaku bankarsku ustanovu. S druge strane, eurozona pristaje da se Španjolskoj, zbog gospodarskih teškoća u kojima se našla, dopusti da svoj javni deficit smanji na 3 posto tek 2014., umjesto 2013., rekao je Claude Juncker.

Vezani članci Požar blizu Malage VIDEO Požar i dalje bijesni Španjolskom, izgorjelo 6000 hektara, evakuirano više od 2000 ljudi: ''Neuobičajene je snage'' Slika nije dostupna 'Bliži se kraj ovakvoj Europi'

>> Pao EU dogovor: Izravna dokapitalizacija banaka iz kriznih fondova

Ministri financija sedamnaestorice donijeli su ujedno i odluku koja se s nestrpljenjem očekuje već više mjeseci, u vezi s imenovanjem njegova nasljednika na dužnosti predsjednika euroskupine. Odlučili su produljiti mu mandat za još dvije i pol godine. No Juncker je sam rekao da će otići ‘puno prije kraja mandata, do kraja ove ili početkom iduće godine’. (Hina) 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.