Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici 17 zemalja eurozone dogovorili su da se uspostavi mehanizam koji će omogućiti da se pod određenim uvjetima banke izravno dokapitaliziraju iz stalnog kriznog fonda EU-a.


Mehanizam dokapitalizacije velik je napredak jer eventualno spašavanje banaka neće opterećivati nacionalne proračune.

Uvjet za to je uspostava stalnog stalnog nadzornog mehanizma u kojem će sudjelovati i Europska središnja banka.

'Potvrđujemo da se mora razbiti začarani krug između banaka i država. Komisija će uskoro predstaviti prijedloge jedinstvenog nadzornog mehanizma. Tražimo od Vijeća da te prijedloge hitno razmotri do kraja 2012. Kada se uspostavi jedinstveni nadzorni mehanizam koji uključuje i Europsku središnju banku, Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) moći će izravno dokapitalizirati banke u eurozoni', kaže se u izjavi čelnika eurozone.

Vezani članci Policija u Švicarskoj, ilustracija Balans između blagdanskog slavlja i strogoće: Četiri velike europske zemlje uvele nove mjere uoči Božića Italija, koronavirus Katastrofalne brojke iz Italije: U jednom danu čak 853 osobe preminule, imaju najveću smrtnost u Europi

>> Mini-summit četvorice o kompromisu u eurozoni

Na takvom rješenju najviše je inzistirala Španjolska jer bi spašavanje njezinih banaka povećalo javni dug do neodržive razine.

Čelnici eurozone također su izrazili spremnost na 'fleskibilniju uporabu' kriznih fondova EFSF i ESM kako bi oni mogli izravno kupovati obveznice zemalja u poteškoćama, na čemu je najviše inzistirala Italija.

'Na zahtjev Italije uvršten je, nakon duge rasprave, jedan paragraf o mehanizmima za stabilizaciju tržišta za države koje poštuju preporuke i pakt o stabilnosti i koje unatoč tome imaju problema s financiranjem na tržištu zbog previsokih kamata', izjavio je talijanski premijer Mario Monti.

Monti je rekao da je ovaj dogovor od velike važnosti za budućnost Europske unije i eurozone.

Španjolska i Italija snažno su se borile za takva rješenja prema kojima je najviše rezervi imala Njemčaka. Rim i Madrid odbili su potpisati pakt o stabilnosti i rastu, čije su pojedinosti uglavnom dogovorene, sve dok se ne dogovore hitne mjere koje bi osigurale smanjenje kamata na obveznice zemalja u poteškoćama. (Hina)

 Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.