Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ekolozi: Španolskoj obali prijeti potapanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
La Manga del Mar Menor, popularno turističko odredište na jugu Španjolske uskoro bi moglo biti poplavljeno, upozoravaju ekolozi.

Pročitajte i ovo Zeleno more u Rovinju Službeno objašnjenje Neobičan prizor uznemirio građane: More je totalno pozelenjelo, doznajemo o čemu je riječ Turizam; ilustracija - 1 Dobar znak Turisti pohrlili provesti Uskrs na hrvatskoj obali: Nije samo Dubrovnik hit destinacija ove predsezone

La Manga del Mar Menor se prostire na 24 kilometara obale uz Sredozemno more, a svake ga godine posjećuju turisti iz cijelog svijeta.

No, za ovo odmaralište postoji opravdana bojazan da će biti potopljeno. Naime, Greenpeace je objavio uznemirujuče fotografije mogućih učinaka klimatskih promjena u sljedećih deset godina. 

Šest fotografija La Manga del Mar Menora pokazuju poplavljene hotele i apartmane, nakon drastične promjene geografskog izgleda tog područja.

Greenpeace priznaje da fotografije pokazuju najgori scenarij, ali ističu i činjenicu da se na tom području već osjete štetne klimatske promjene.

Obale nestaju, a infrastruktura je oštećena. Lokalni ekološki aktivist, Pedro Garcia već 15 godina vodi kampanju za povećanje zaštite  tog područja, a svjestan je i opasnosti od podizanja razine mora.

'Ako se ostvare i najbolje prognoze, podizanje razine mora za 10 do 20 centimetara u sljedećih deset godina, ovaj 'dobar' ishod bio bi u La Mangi vidljiv porast erozije', rekao je ekolog Pedro Garcia.

Procjenjuje se da u La Mangi živi oko 18.000 ljudi, a brojka se ljeti, za vrijeme turističke sezone, udvostručuje. 

Stoga gradnja novih stambenih objekata i hotela raste, što dovodi do uništavanja izvornih plaža koje bi štitile zgrade.

'Tijekom velikih oluja, more više ne udara u prirodnu zaštitu gradova - plaže, već direktno na zgrade', zaključio je Pedro.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene