Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

La Manga del Mar Menor, popularno turističko odredište na jugu Španjolske uskoro bi moglo biti poplavljeno, upozoravaju ekolozi.


La Manga del Mar Menor se prostire na 24 kilometara obale uz Sredozemno more, a svake ga godine posjećuju turisti iz cijelog svijeta.

Vezani članci Fekalije u moru, ilustracija (Screenshot: Čitateljica) U plićak na šibenskoj plaži stariji muškarac istresao kantu fekalija: "Odjednom je sve počelo smrdjeti. Ispirao je kantu rukama. Katastrofa" Kraljica Elizabeta II (Foto: Profimedia) Neobičan susret izgubljenih američkih turista i kraljice Elizabete otkrio njezinu zabavnu stranu

No, za ovo odmaralište postoji opravdana bojazan da će biti potopljeno. Naime, Greenpeace je objavio uznemirujuče fotografije mogućih učinaka klimatskih promjena u sljedećih deset godina. 

Šest fotografija La Manga del Mar Menora pokazuju poplavljene hotele i apartmane, nakon drastične promjene geografskog izgleda tog područja.

Greenpeace priznaje da fotografije pokazuju najgori scenarij, ali ističu i činjenicu da se na tom području već osjete štetne klimatske promjene.

Obale nestaju, a infrastruktura je oštećena. Lokalni ekološki aktivist, Pedro Garcia već 15 godina vodi kampanju za povećanje zaštite  tog područja, a svjestan je i opasnosti od podizanja razine mora.

'Ako se ostvare i najbolje prognoze, podizanje razine mora za 10 do 20 centimetara u sljedećih deset godina, ovaj 'dobar' ishod bio bi u La Mangi vidljiv porast erozije', rekao je ekolog Pedro Garcia.

Procjenjuje se da u La Mangi živi oko 18.000 ljudi, a brojka se ljeti, za vrijeme turističke sezone, udvostručuje. 

Stoga gradnja novih stambenih objekata i hotela raste, što dovodi do uništavanja izvornih plaža koje bi štitile zgrade.

'Tijekom velikih oluja, more više ne udara u prirodnu zaštitu gradova - plaže, već direktno na zgrade', zaključio je Pedro.