Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

La Manga del Mar Menor, popularno turističko odredište na jugu Španjolske uskoro bi moglo biti poplavljeno, upozoravaju ekolozi.


La Manga del Mar Menor se prostire na 24 kilometara obale uz Sredozemno more, a svake ga godine posjećuju turisti iz cijelog svijeta.

Vezani članci Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarner Za Uskrs se u Hrvatskoj odmaralo 40 tisuća turista: "Moramo biti spremni da ćemo se nositi s mjerama koje zemlje poduzimaju kako bi zadržale goste kod kuće" Vrućine, ljeto i more - 1 Stigle ljetne vrućine, no mnogi osvježenje nisu mogli pronaći: "Gori na sve strane, s poda, od gore, još maske i rukavice, ne znam koliko ćemo izdržati"

No, za ovo odmaralište postoji opravdana bojazan da će biti potopljeno. Naime, Greenpeace je objavio uznemirujuče fotografije mogućih učinaka klimatskih promjena u sljedećih deset godina. 

Šest fotografija La Manga del Mar Menora pokazuju poplavljene hotele i apartmane, nakon drastične promjene geografskog izgleda tog područja.

Greenpeace priznaje da fotografije pokazuju najgori scenarij, ali ističu i činjenicu da se na tom području već osjete štetne klimatske promjene.

Obale nestaju, a infrastruktura je oštećena. Lokalni ekološki aktivist, Pedro Garcia već 15 godina vodi kampanju za povećanje zaštite  tog područja, a svjestan je i opasnosti od podizanja razine mora.

'Ako se ostvare i najbolje prognoze, podizanje razine mora za 10 do 20 centimetara u sljedećih deset godina, ovaj 'dobar' ishod bio bi u La Mangi vidljiv porast erozije', rekao je ekolog Pedro Garcia.

Procjenjuje se da u La Mangi živi oko 18.000 ljudi, a brojka se ljeti, za vrijeme turističke sezone, udvostručuje. 

Stoga gradnja novih stambenih objekata i hotela raste, što dovodi do uništavanja izvornih plaža koje bi štitile zgrade.

'Tijekom velikih oluja, more više ne udara u prirodnu zaštitu gradova - plaže, već direktno na zgrade', zaključio je Pedro.