Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednja prepreka

Španjolska prijeti otkazivanjem summita o Brexitu bez dogovora o Gibraltaru

Španjolski premijer Pedro Sanchez (Foto: AFP)
Španjolski premijer Pedro Sanchez (Foto: AFP) Foto: Afp
Španjolska je u petak zaprijetila otkazivanjem europskog susreta na vrhu koji se u nedjelju treba održati u Bruxellesu i na kojemu se treba potvrditi dogovor o istupanju Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, ako ne dobije "jamstva" o budućnosti Gibraltara nakon Brexita.

Taj je zahtjev posljednja zapreka jednoglasnom prihvaćanju globalnog dogovora na nedjeljnom sastanku pošto su pregovarači finalizirali "ugovor o istupanju" i "političku izjavu" u kojoj se ugrubo ocrtavaju veze Londona i EU-a nakon Brexita.

Pročitajte i ovo Gibraltar (Foto: AFP) Potvrdile tri vlade Summit o Brexitu spreman: Španjolska i Britanija dogovorile se oko Gibraltara Slika nije dostupna Posljedice Brexita Novi sukob koji prijeti ukidanju “posljednje kolonije” u Europi

"Ne bude li dogovora (o Gibraltaru), jasno je što će se dogoditi. Europsko vijeće najvjerojatnije se neće održati", rekao je u petak u Havani španjolski premijer Pedro Sanchez ocijenivši da "jamstva nisu dovoljna" i da Španjolska zato "zadržava veto na dogovor o Brexitu".

Madrid traži da napismeno dobije pravo na veto na sve buduće pregovore u vezi s budućnosti Gibraltara, britanske enklave na jugu Španjolske koja na nju polaže pravo suvereniteta.

Španjolski državni tajnik za europske poslove Luis Marco Aguirano koji je u petak stigao u Bruxelles zatražio je "pisano" jamstvo. "Tražili smo da Britanci objave taj tekst" prije summta, rekao je novinarima. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene