Španjolski premijer Pedro Sanchez (Foto: AFP)
Španjolski premijer Pedro Sanchez (Foto: AFP) Foto: Afp

Španjolska je u petak zaprijetila otkazivanjem europskog susreta na vrhu koji se u nedjelju treba održati u Bruxellesu i na kojemu se treba potvrditi dogovor o istupanju Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, ako ne dobije "jamstva" o budućnosti Gibraltara nakon Brexita.


Taj je zahtjev posljednja zapreka jednoglasnom prihvaćanju globalnog dogovora na nedjeljnom sastanku pošto su pregovarači finalizirali "ugovor o istupanju" i "političku izjavu" u kojoj se ugrubo ocrtavaju veze Londona i EU-a nakon Brexita.

Vezani članci Slika nije dostupna Novi sukob koji prijeti ukidanju “posljednje kolonije” u Europi Slika nije dostupna Ujedinjeno Kraljevstvo će se boriti za Gibraltar

"Ne bude li dogovora (o Gibraltaru), jasno je što će se dogoditi. Europsko vijeće najvjerojatnije se neće održati", rekao je u petak u Havani španjolski premijer Pedro Sanchez ocijenivši da "jamstva nisu dovoljna" i da Španjolska zato "zadržava veto na dogovor o Brexitu".

Madrid traži da napismeno dobije pravo na veto na sve buduće pregovore u vezi s budućnosti Gibraltara, britanske enklave na jugu Španjolske koja na nju polaže pravo suvereniteta.

Španjolski državni tajnik za europske poslove Luis Marco Aguirano koji je u petak stigao u Bruxelles zatražio je "pisano" jamstvo. "Tražili smo da Britanci objave taj tekst" prije summta, rekao je novinarima. (Hina)