Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki filantrop i milijarder George Soros u nedjelju je oštro napao Bushovu administraciju, napose ministra financija Henryja Paulsona, zbog 'lošeg vođenja' financijske krize koja se mogla ublažiti da su se ranije poduzeli odgovarajući koraci.


'Da je plan od 700 milijarda dolara bio bolje zamišljen i da je administracija prije o njemu razmišljala, uzimajući u obzir stanje na tržištu nekretnina, šteta bi bila manja', ocijenio je u razgovoru za televizijsku postaju CNN.

Vezani članci Novac iz EU: Komu ide koliko? - 6 Čak 1165 stranica Nacionalnog plana odlazi u Bruxelles: Istražili smo u što će Vlada ulagati Slika nije dostupna 'Američkom gospodarstvu prijeti velika kriza'

'Prvi plan koji je iznio Paulson i koji je Kongres znatno izmijenio prije nego ga je prihvatio, bio je isti financijski inženjering koji je financijski sustav doveo u stanje u kojemu smo sada i to je bilo loše', dodao je financijaš, demokrat koji je dao potporu Baracku Obami.

Usto je kazao da je odbijanje ministarstva financija da pritekne u pomoć tvrtki Wall Street Lehman Brothers koja je na koncu propala, bila pogrješka koja je ubrzala financijsku krizu.

Govoreći o sadašnjoj financijskoj krizi koju je ocijenio najtežom od sloma u 1929., Soros njezine uzroke vidi u pretjeranoj potrošnji koja je odavno ušla u naviku američkih građana.

'Naviknuli smo se trošiti 6 do 7 posto više od onoga što proizvodimo i to je pridonijelo napuhavanju špekulacijskog mjehura, ali s tim je završeno', kazao je.

Soros je poznat i po tome što je 1992. uspješno špekulirao protiv britanske funte.

Predsjednik je Soros Fund Managementa i Opet Society Institutea koji promiče demokraciju u svijetu.