Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush objavio plan ulaganja u banke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush objavio je plan po kojem će vlada uložiti 250 milijardi dolara u kupnju dionica banaka, od čega polovicu u devet najvećih banaka u zemlji, u cilju 'stabiliziranja financijskog sustava i oporavka gospodarstva'.

'Savezna vlada uzet će dio od 700 milijardi dolara iz plana za financijsku sanaciju, kako bi ubrizgala kapital u banke kupujući dioničke udjele. Taj novi kapital pomoći će zdravim bankama da nastave kreditirati poduzeća i potrošače', rekao je Bush u izjavi za medije u ružičnjaku Bijele kuće.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Slika nije dostupna Vlada osmišlja plan Kako će Amerikanci spasiti Citigroup Inc.?

Naglasio je da su to 'kratkoročne mjere da se osigura vitalnost američkog bankarskog sustava', i da te 'mjere nisu osmišljene kako bi se preuzelo slobodno tržište, već da ga se očuva'. Dodao je kako će banke biti poticane da otkupe te dionice od države, nakon što se stabilizira tržište.

Bush nije navodio iznose predviđene za kupnju dionica, no pozivajući se na dobro upućene izvore administracije američki mediji su izvijestili da se radi o 250 milijardi dolara, od kojih je 125 milijardi namijenjeno za devet najvećih američkih banaka. 

>> SAD će kupovati udjele u bankama

>> Američke dionice oporavile se od gubitaka

On je također objavio druge vladine mjere, kao što je jamstvo za većinu novih zaduženja banaka u iduće tri godine, te neograničeno jamstvo državne depozitarne agencije - FDIC za beskamatne račune u bankama, koje uglavnom koriste poduzeća. Jamstvo FDIC-a za ostale depozite u bankama je do 250.000 dolara.

Paket mjera predstavlja najambiciozniji dosadašnji pokušaj vlade da odmrzne kreditna tržišta. Cilj mu je da se bankama vrati povjerenje, kako bi ponovno počele posuđivati jedne drugima i svojim klijentima, te gospodarstvu osigurale sredstva nužna za poslovanje.

Ministar financija Henry Paulson na konferenciji za tisak je kazao kako su 'današnje akcije ono što se mora poduzeti da se obnovi povjerenje u američki financijski sustav'.

'Žalimo što moramo poduzimati takve akcije. To nije ono što želimo..., ali je to ono što se mora učiniti da obnovimo povjerenje u financijski sustav zemlje', rekao je Paulson.

Američki tisak u utorak izvješćuje kako vodećim bankama u zemlji nije ostavljen izbor, već su morale prihvatiti vladin plan koji donosi i ograničenje u poslovanju, poput limita na primanja članova uprave.

'SAD je prisilio devet glavnih banaka da prihvate djelomičnu nacionalizaciju', naslov je u The Washington Postu.

'SAD kupuje uloge u najvećim bankama u zemlji', naslov je The Wall Street Journala, dok The New York Times na naslovnici donosi: 'SAD ulaže 250 milijardi dolara da ojača bankovnu industriju; Dow Jones rastao 936 bodova'.

Američka središnja banka- Federalne rezerve u utorak je objavila da će od 27. listopada otkupljivati velike količine kratkoročnih zaduženja, tzv. komercijalnih zapisa, koja poduzeća koriste u svakodnevnom poslovanju za isplatu plaća ili nabavu robe.

Predsjednik FED-a Ben Bernanke pozdravio je sve nove korake vlade, ističući kako će oni pomoći u ublažavanju problema na financijskom tržištu i prijetnji širem gospodarstvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene