Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Somalski gusari svoje napade na brodove planiraju pomoću preciznih informacija koje im telefonom dojavljuje veza u Londonu, tvrdi se u obavještajnom izvješću koje je prenijela španjolska radio postaja.


Gusari su izgradili mrežu informatora u Londonu koji imaju pristup osjetljivim podacima brodarskih tvrtki o brodovima, trasama i teretu, kaže se u europskom vojno-obavještajnom izvješću za koje radio Cadena Ser kaže da ga je vidio. Gusari informacija dobivaju satelitskim telefonom i koriste sofisticiranu opremu kako bi locirali svoje ciljeve, rekla je Cadena Ser.

>> VIDEO: Dramatična snimka napada pirata

Vezani članci Ivica Puljak Ivica Puljak o napadima na strance: "Nadam se da je ovo prvi i zadnji put da kao gradonačelnik Splita pišem ovakav tekst" Krokodil, ilustracija (Foto: Getty) Blizanke htjele gledati zalazak sunca, a završile u raljama krokodila: "Čuli smo uzvike i buku..."

Obavještajno izvješće također kaže kako izgleda da gusari izbjegavaju napade na brodove nekih država, uključujući Veliku Britaniju. Izvješće navodi nekoliko napada u kojima su gusari iznenadili posadu preciznim informacijama o svom plijenu, pa i nacionalnost članova posade. Cadena Ser nije navela pojedinosti o tome odakle izvješće dolazi rekavši samo da je izvješće 'europsko'.