Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi napad

Somalski gusari oteli saudijski brod u Adenskom zaljevu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Somalski gusari oteli su u ponedjeljak saudijski brod u Adenskom zaljevu što je znak da njihov unosan posao ne jenjava unatoč ophodnjama ratne mornarice brojnih zemalja, piše u srijedu agencija Reuters.

Andrew Swangura iz Pomorskog osiguravajućeg programa za istočnu Afriku rekao je da su gusari u ponedjeljak oteli saudijski brod al Nisr al Saudi. Zadnjih mjeseci gusarske skupine pojačale su napade kojima zarađuju desetke milijuna dolara otkupninama koje im isplaćuju vlasnici brodova. Osim ovog najnovijeg saudijskog plijena, somalski gusari drže još najmanje šest stranih bordova s oko 140 članova posade u vodama oko te države s Roga Afrike.

Pročitajte i ovo Poplave u Somaliji, ilustracija dosad 29 poginulih Nakon stoljetne suše Somaliju pogodile strašne poplave: "Ljudi su pobjegli zbog islamista, sada opet moraju bježati" Slika nije dostupna Bježe glavom bez obzira VIDEO Nasrtljive gusare plaše pjesmama Britney Spears!

Procjenjuje se da je 7 milijuna dolara plaćenih u siječnju za tanker natovaren sirovom naftom dosad najviše isplaćena otkupnina. Dužnosnik jedne kompanije naveo je da otmičari traže 20 milijuna dolara za manji tanker koji je iskrcao gorivo te se prazan vraćao iz Japana u luku Džeda na Crvenom moru, objavila je televizija Al Arabija. Brodovi stranih ratnih mornarica počeli su početkom 2009., patrolirati vodama Adenskog zaljeva kako bi spriječili gusarske napade i osigurali koridore kroz taj najopasniji plovni put na svijetu. Gusari su međutim proširili prostor svoje djelatnosti u prostranom Indijskom oceanu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene