Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Humanitarna udruga World Vision u petak je upozorila da bi se, ako pomoć hitno ne stigne, epidemije raznih bolesti mogle pokazati opasnijim nego tsunami koji je u ponedjeljak pogodio Solomonsko otočje.


"Najosnovnije higijenske mjere mogu spasiti živote. Ako izbiju bolesti, broj žrtava bi mogao premašiti broj žrtava samog tsunamija", izjavio je Martin Thomas iz spomenute udruge.

Vezani članci Valovi uzrokovani potresom koji je pogodio Novi Zeland Razorni potres od 8,1 stupanj pogodio Novi Zeland - Uspješno provedena evakuacija, izgleda da se valovi smiruju: ''Čekamo signal da se vratimo kući'' Potres na indonezijskom otoku Sulawesiju Potres na indonezijskom otoku: Najmanje 35 poginulih, stotine ozlijeđenih, srušeno nekoliko zgrada...

Iako je dostava pomoći ubrzana nakon otvaranja zračne luke u Gizou, glavnom gradu Zapadne provincije i najjače pogođenom području, otežana je dostava pomoći u izolirane djelove tog otočja u Oceaniji.

"Najveći nam je problem dostava pitke vode za pet tisuća ljudi koji su ostali bez domova i spavaju u improviziranim skloništima na brežuljcima, te uspostava sanitarnog čvora. Ne treba zaboraviti da smo u tropima", objasnio je Thomas.

"U takvim uvjetima dijareja se može pokazati smrtonosnom, posebice kod djece", upozorio je, objasnivši da je plimni val preplavio rezervoare u koje je prodrla morska voda.

Pomoć stiže s Novog Zelanda, te Australije i Nove Kaledonije,
francuskog teritorija koji se nalazi nedaleko od Solomonskog otočja.

Crveni križ trenutačno dijeli filtere za pročišćavanje vode, a UNICEF podiže poljsku bolnicu.

U tsunamiju, koji je u ponedjeljak pogodio taj arhipelag, poginulo je 30-ak ljudi.