Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Solomonski otoci: Epidemija opasnija od tsunamija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Humanitarna udruga World Vision u petak je upozorila da bi se, ako pomoć hitno ne stigne, epidemije raznih bolesti mogle pokazati opasnijim nego tsunami koji je u ponedjeljak pogodio Solomonsko otočje.

"Najosnovnije higijenske mjere mogu spasiti živote. Ako izbiju bolesti, broj žrtava bi mogao premašiti broj žrtava samog tsunamija", izjavio je Martin Thomas iz spomenute udruge.

Pročitajte i ovo Šteta nakon potresa u Japanu - 1 Golema šteta VIDEO Nakon potresa, tsunami pogodio Japan: Pogledajte zastrašujuće snimke Potres u Japanu Magnituda 7,6 VIDEO Društvenim mrežama šire se snimke razornog potresa u Japanu: Pogledajte trenutke koji lede krv u žilama

Iako je dostava pomoći ubrzana nakon otvaranja zračne luke u Gizou, glavnom gradu Zapadne provincije i najjače pogođenom području, otežana je dostava pomoći u izolirane djelove tog otočja u Oceaniji.

"Najveći nam je problem dostava pitke vode za pet tisuća ljudi koji su ostali bez domova i spavaju u improviziranim skloništima na brežuljcima, te uspostava sanitarnog čvora. Ne treba zaboraviti da smo u tropima", objasnio je Thomas.

"U takvim uvjetima dijareja se može pokazati smrtonosnom, posebice kod djece", upozorio je, objasnivši da je plimni val preplavio rezervoare u koje je prodrla morska voda.

Pomoć stiže s Novog Zelanda, te Australije i Nove Kaledonije,
francuskog teritorija koji se nalazi nedaleko od Solomonskog otočja.

Crveni križ trenutačno dijeli filtere za pročišćavanje vode, a UNICEF podiže poljsku bolnicu.

U tsunamiju, koji je u ponedjeljak pogodio taj arhipelag, poginulo je 30-ak ljudi.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene