Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠOKANTNI SLUČAJEVI U KIJEVU

Djevojka oteta i pretučena, nestaju ozlijeđeni prosvjednici

Naša reporterka Danka Derifaj i snimatelj Mišo Maoduš nalaze se u Kijevu gdje i dalje vlada opsadno stanje.

Mediji pišu kako je još jedna žrtva nađena u oblasti izvan Kijeva, ali policija ne govori još ništa o tome. Također je oteta 22-godišnja djevojka, koja inače volontira u improviziranoj bolnici. Oteta je dok se vraćala kući, odvedena je u šumu i pretučena. Uspjela je pobjeći otmičarima i vratiti se kući.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potpisan sporazum Janukovič pristao na prijevremene izbore, prosvjednici podržali dogovor Slika nije dostupna Kaos u Ukrajini VIDEO Maskirani muškarci palicama brutalno pretukli prosvjednike

To je još jedan u nizu slučajeva, prema pričama prosvjednika, u kojima policajci sačekuju ljude na odlasku s Majdana i potom ih pretuku. Čini se kako specijalci imaju odriješene ruke i rade na rubu zakona, primjerice odvode ozlijeđene iz bolnica bez obzira na težinu ozljeda, fizički se iživljavaju nad njima te ih ostavljaju na nepoznatim lokacijama.

VIDEO Ukrajina: Interventna policija prosvjednika skinula do gola na -20 stupnjeva!

Prosvjednici su jučer upali i demolirali Ukrajinski dom, a danas čiste nered u zgradi i organiziraju si boravak ondje. Unutra su aktivisti, volonteri koji pomažu, liječnici koji su također došli pomagati. Ljudi hrle sa svih strana iz grada, donose namirnice, hranu, deke, posteljnu, sve što bi moglo zatrebati za boravak u zgradi.

Mnogi, iako naglašavaju da su protiv svake agresije, podržavaju akcije koje se događaju u gradu. I sam Kličko je jučer rekao neposredno prije izlaska na pozornicu i davanja službene izjave da mu nije lako.

Većina građana je na ulicama, koje su pune, svi pomažu u nečemu, čiste snijeg po ulicama, hrane one koji rade, nose im čaj.

Jedna liječnica koja pomaže, kaže da je velika razlika između prosvjeda tijekom Narančaste revolucije i sada. Sada je policija puno agresivnija i puno brutalnije tretira prosvjednike, toga onda nije bilo, tvrdi.

Danas je u Kijevu povorka u spomen na Bjelorusa Mikhaila Zhiznevskya koji je poginuo 21. siječnja od snajperskog metka.

Na prosvjedima u Kijevu sudjeluje i mala grupa radikalnih oporbenih boraca koja je naoružana palicama te opremljena kacigama i drvenim zaštitnim pločama, javlja RT.

Na zapadu Ukrajine, u gradovima Ivano-Frankivsk te u Chernivtsiju aktivisti su zauzeli urede regionalne Vlade. Slično se dogodilo i na sjeveru zemlje u gradu Lutsk te Sumy na istoku, objavio je BBC.

U subotu su prosvjednici u Kijevu pokušali zauzeti ministarstvo energetike. Rekli su da neće dirati privatno vlasništvo ni poslovne zgrade, ali državno hoće, 'jer na to imaju pravo'.

Vodi se pravi medijski rat između policije i prosvjednika. Policija je tvrdila da prosvjednici drže tri policajca u zatočeništvu, od kojih su dva puštena, a jedan izboden nožem i hospitaliziran. Prosvjednici tvrde da nemaju ništa s tim. Prosvjednici su također nepovjerljivi i prema svojim čelnicima. 

Policija do gola skinula i tukla prosvjednika, mi smo razgovarali s njim!

Ukrajinska policija sukobila se u nedjelju s prosvjednicima koji su blokirali zgradu u središtu Kijeva, a sudbina vlade je neizvjesna nakon što je predsjednik Viktor Juščenko ponudio oporbenim čelnicima ključne položaje u kabinetu.

Jedan oporbeni čelnik nazvao je njegovu ponudu 'otrovnim' pokušajem da uguši prosvjede u zemlji koja je upala u političku krizu nakon odluke Janukoviča da zaustavi približavanje EU-u i okrene se Rusiji. Nekoliko tisuća prosvjednika pokušalo je upasti u zgradu kulturnog centra u kojoj su se nalazile stotine policajaca, nekoliko stotina metara od utvrde prosvjednika na Trgu neovisnosti.

Demonstranti su bacali kamenje i dimne bombe, a policajci su uzvratili šok bombama i vodenim topovima. Snage sigurnosti napustile su zgradu i izvukle se kroz koridor prosvjednika nakon što je na mjesto događaja stigao oporbeni čelnik Vitalij Kličko i pomogao u pregovorima.

Do toga sukoba koji je izbio u zoru i trajao dva sata došlo je nakon što je Janukovič u subotu ponudio oporbi dosad najveće ustupke - mjesto premijera bivšem ministru gospodarstva Arseniju Jacjenjuku, a bivšem boksačkom prvaku Kličku položaj potpredsjednika vlade za humanitarna pitanja.

Čelnici ukrajinske oporbe taj su prijedlog odbili i najavili da namjeravaju nastaviti s prosvjedima dok se ne ispune njihovi zahtjevi, osobito zahtjev da se ove godine organiziraju prijevremeni predsjednički izbori. (D.D./I.D./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene