Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisan sporazum

Janukovič pristao na prijevremene izbore, prosvjednici podržali dogovor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinski predsjednik i oporba postigli su dogovor.

18:22 Ruski izaslanik, kojega je predsjednik Rusije Vladimir Putin poslao u Kijev, izjavio je da je na razgovorima o rješavanju ukrajinske krize ostvaren napredak, ali je dao naslutiti da Moskva ima neka pitanja vezana za sporazum postignut pod pokroviteljstvom EU-a te je potvrdio da ga nije potpisao.

'Ostala su još neka pitanja, konzultacije će se nastaviti, to je normalan proces', rekao je po povratku u Moskvu izaslanik Vladimir Lukin, prenosi ruska novinska agencija Interfax.

Pročitajte i ovo 64957ad431_60906066 Suzavci, pendreci... FOTO KAOS U KIJEVU: Klička poprskali aparatom za gašenje požara Slika nije dostupna Žele u EU VIDEO Pogledajte trenutak rušenja kipa Lenjina u Kijevu

'Razgovarali smo i razjasnili svoje pozicije. Nastavit ćemo konzultacije, u tome smislu ostvaren je napredak', dodao je Lukin.

Ovo su glavne točke sporazuma Janukoviča i oporbe!


17:50
Ukrajinski parlament izglasao je zakon koji će omogućiti da se bivša premijerka Julija Timošenko pusti iz zatvora, što bi se navodno moglo uskoro i dogoditi, javlja Wall Street Journal.

15:04
Ustupci ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča oporbi te odluke ukrajinskog parlamenta o povlačenju policije s ulica i zabrani upotrebe vatrenog oružja u skladu su s najoptimističnijim očekivanjima Europske unije i preokret su u ukrajinskoj krizi, smatra ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

14:57 Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič i oporba potpisali su dogovor o završetku krize, javlja Reuters.

14:26 Prosvjednici su podržali dogovor oporbe i Janukoviča, objavio je Reuters.

14:10 Sigurnosne snage koje su bile smještene ispred parlamenta, ulaze u autobuse i napuštaju poziciju.

14:06 Poljski premijer Donald Tusk rekao je da je dogovor između ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča i oporbe još daleko. 'Ne možemo biti sto posto sigurni da je najgori scenarij, građanski rat, definitivno izbjegnut', kaže Tusk.

14:04 Vitalj Kličko kaže da načelno pristaje da nacrt dogovora s Janukovičem, ali da se još trebaju utvrditi detalji.

 

12:26 Prema dogovoru mir na ulicama planira se ostvariti u sljedećih 48 sati. Predsjednički izbori trebali bi se održati nakon promjene Ustava, najkasnije u prosincu 2014. Provest će se istraga o nasilju, u kojoj će sudjelovati obje strane. Vlasti i opozicija suzdržat će se od provođenja sile.

12:21 Janukovič je dao izjavu u kojoj je rekao da pokreće postupak formiranja vlade nacionalnog jedinstva i najavio je održavanje prijevremenih predsjedničkih izbora te povratak na ustav iz 2004. sa smanjenim predsjedničkim ovlastima.

11:00 U prijedlogu dogovora o kojem se noćas pregovaralo stoji kako će reforma ukrajinskog ustava biti provedena do rujna, a njome će se umanjiti predsjedničke ovlasti.

Režim i EU različito o dogovoru, novi sukob prosvjednika i policije

10:36 Poljski premijer Donald Tusk rekao je da je postignut nacrt sporazuma s ukrajinskim vodstvom, ali je poručio da ne treba brzati s predviđanjima glede okončanja političke krize u njemu susjednoj zemlji, prenosi Reuters. 'Sporazum još nije postignut. Riješen je nacrt sporazuma', kazao je Tusk novinarima u poljskom parlamentu.

10:16 Navodno prosvjednici neće pristati na dogovor s Janukovičem. Žele njegovu trenutačnu ostavku i suđenje

 

10:15 Oporbeni čelnik Arseny Yatsenyuk, govoreći u zgradi parlamenta oko kilometar i pol od Trga nezavisnosti, rekao je da su naoružani policajci ušli u prostorije, nakon čega je zamjenik rekao da su bili prisiljeni otići iz zgrade, piše Reuters.

10:14 Predsjednik parlamenta Volodymyr Rybak, potpisao je jučerašnju odluku parlamenta kojom osuđuje nasilje i naređuje se policijskim snagama da se povuku u svoje baze.

10:00 Ukrajinski prosvjednici otvorili su vatru na policiju, objavila je kijevska policija. Incident se dogodio u Kijevu između Trga neovisnosti i zgrade parlamenta. Policija je uzvratila vatru.

9:38 Sporazum između vlasti i oporbe koji je zaključen u petak u Ukrajini predviđa prijevremene predsjedničke izbore, koalicijsku vladu i ustavne reforme, objavila je ukrajinska televizija, dok europska strana kaže da još uvijek ništa nije konačno.

9:26 Kijevski metro obavijestio je da će dvije stanice u blizini trga na kojem su prosvjednici ostati zatvorene za ulazak i izlazak putnika. Putnike su pozvali da ostanu mirni i drže se reda u podzemnoj željeznici. Na službenim stranicama ispričali su se zbog neugodnosti. Ranije su zbog nereda sve postaje metroa bile zatvorene.

9:08 Zarobljeni policajci uz pratnju su ispraćeni s Maidana u obližnju katedralu prije oslobađanja. Protuvladini prosvjednici dopustili su zarobljenicima da napuste trg, iako su neki inzistirali da ih se mijenja za zarobljene prosvjednike, piše BBC.

8:59 S obzirom na zahuktalo stanje, nagađa se da bi na prosvjednike mogla biti poslana i vojska. Međutim, analitičari tvrde da je malo vjerojatno da će ukrajinska vojska napasti vlastiti narod. U međuvremenu, PZ Feed objavio je fotografiju vlaka navodno punog vojske kojeg su na pruzi zaustavili stanovnici Dnipropetrovska.

8:51 Janukovičevi sinovi i njihove obitelji nisu napustili zemlju, objavila je press služba ukrajinskog predsjednika, a prenosi agencija Itar Tass. 'Medijska nagađanja da su predsjednikovi sinovi i njihove obitelji napustili zemlju zrakoplovima nemaju veze sa stvarnošću, priopćeno je. 'Viktor i Alexander sa svojim su obiteljima u Ukrajini. Izvješća da su viđeni u zračnoj luci su ništa drugo nego gluposti', piše.

Dok je zemlja u kaosu, bogati tajkuni avionima bježe iz zemlje!

8:29 Ukrajinska državna zdravstvena služba izvijestila je da je tijekom noći zbog ozlijeda u neredima, na licu mjesta, tretirane 132 osobe, od kojih su 82 hospitalizirane.

7:45 Ukrajinska predsjednička press služba objavila je da je postignut dogovor o rješavanju krize u Ukrajini, nakon cjelonoćnih razgovora predsjednika Viktora Jankuoviča, ministara EU i oporbe, izvijestio je Reuters. Dogovor će biti potpisan u 10 sati GMT.

U glavnom gradu Ukrajine, Kijevu i dalje je napeto. Prosvjednici su na Maidanu, ali nema izvještaja o nasilju tijekom noći, javlja BBC.

Najkrvaviji dan na ulicama Kijeva: Parlament izglasao zabranu korištenja oružja! Janukovičeva obitelj pobjegla iz zemlje?

Zbog kaosa na ulicama teško je doći do konkretnih podataka o broju poginulih. CNN izvještava o više od 100 mrtvih, a BBC o 77 poginula.

Stanje je postalo nepodnošljivo, pa je ukrajinski parlament na inzistiranje oporbe u četvrtak donio odluka o zabrani korištenja oružja protiv prosvjednika. Zatraženo je i povlačenje specijalaca s ulica.

Biden nazvao Janukoviča da bi mu izrazio zabrinutost

Američki potpredsjednik Joe Biden nazvao je u četvrtak na večer ukrajinskog predsjednika Viktora Janukovičakako bi mu izrazio krajnju zabrinutost SAD-a zbog nasilja u Kijevu i pozvao ga da zapovjedi povlačenje vladinih snaga i pokaže maksimalnu suzdržanost.

Biden je u razgovoru rekao Janukoviču da SAD osuđuje nasilje s bilo koje strane ono dolazilo, 'ali da vlada snosi posebnu odgovornost za smirivanje stanja', priopćila je Bijela kuća. (I.D. /Ma.B. /Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene