Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi zakon o zdravstvu šokirao je Čehe.


Ne slušate liječnikove upute, ne uzimate propisane lijekove - za to u Češkoj slijedi kazna. Prema novom zakonu liječnici će moći odbiti daljnje liječenje ili otpustiti iz bolnice pacijenta koji propusti doći na ugovoreni pregled, koji ne slijedi upute. Pacijenti su zgroženi. Upozoravaju da će stradati stariji i siromašniji. 'Novi zakon stupa na snagu prvog travnja. Mislimo kako je neprihvatljivo da se pacijentu odbije liječenje jer je, recimo siromašan i nema novca za lijekove', rekao je Lubos Olejar, predsjednik udruge pacijenata.

Vezani članci Krešimir Luetić (Foto: Dnevnik.hr) Krovne liječničke institucije poručile premijeru: ''Vrijeme nečinjenja je isteklo. O svojim plaćama želimo sami pregovarati'' Dug u zdravstvu (Foto: Dnevnik.hr) "Osobna karta" našeg zdravstva: U sljedećih 10 godina ostajemo bez četiri tisuće liječnika, evo kojih najviše nedostaje

>> 'Do 2020. hrvatska medicina u vrhu europske i svjetske'

'Novi je zakon loš za pacijente. Liječenja će se pogoršati, bit će više zdravstvenih problema i mogu reći - ljudi će biti ostavljeni da umru', Jarmila Folprechtova iz Udruge pacijenata. Zakon je donesen kako bi se smanjili troškovi u zdravstvenom sustavu koji je na rubu bankrota. Većina ga liječnika podržava. 'Kao liječnica složila bih se s ovim zakonom, ali kao pacijentica, a često sam bolesna - mislim da je to vrlo loše', rekla je pacijentica Vlasta Dobrotkova.

'Mislim da je ova stavka u zakonu korisna, pacijenti će biti svjesni da postoji mogućnost da ih liječnik odbije. S druge strane, kao liječnik mislim da će to biti vrlo rijetko. Osobno, ne mogu zamisliti situaciju u kojoj bih odbio nekog liječiti jer sumnjam da se ne pridržava propisanog', rekao je liječnik Petr Arenberger. Briga za zdravlje pacijenta najvažnija je i prema Hipokratovoj prisezi.