Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zrakoplovne tvrtke otkazale su više od 7100 letova u petak i subotu.


U snježnoj oluji koja je u petak pogodila istočni dio SAD-a i u kojoj bi moglo napadati do 90 centimetara snijega život je izgubilo više osoba, prenose svjetski mediji.

Vezani članci Slika nije dostupna Zimska oluja pogodila SAD: Ledena kiša, tuča i tornada u sedam država odnijelo devet života, otkazani letovi Oluja u SAD-u (Foto: AFP) Oluja u SAD-u na kopno nanosi velike valove: Nakon poplave voda se ledi na -13, obustavljen zračni promet, stanovnici bez struje

Snježna mećava najteže je do sada pogodila glavni američki grad Washington i obližnji Baltimore. Šest osoba izgubilo je život u prometnim nesrećama kad je snijeg zameo Arkansas, Tennessee i Kentucky, a još dvoje je izgubilo život u Sjevernoj Karolini.

Smirivanje vremena očekuje se u subotu poslijepodne a do tada, po prognozama, na području američkog glavnog grada, te obalnih gradova New Yorka, Philadelphije i Baltimorea moglo bi pasti između 30 i 90 cenitmetara snijega.

"Želim da svi jasno shvate, ovo je snažna oluja" upozorila je gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser dok se grad pripremao za oluju koja bi se mogla pokazati najgorom u povijesti. Ona je upozorila da svi stanovnici moraju shvatiti da se radi o vremenskoj nepogodi koja može odnijeti živote. Dosadašnji rekord u glavnom američkom gradu je 71 centimetar snijega.

Prema američkim medijima više od 85 miljuna ljudi u 20 saveznih država živi na putu snježne oluje.

Zrakoplovne tvrtke otkazale su više od 7100 letova u petak i subotu, a u petak je dodatnih 7000 letova kasnilo.

U dijelu saveznih država koje su na putu snježne oluje proglašeno je izvanredno stanje i obustavljen je sav javni gradski promet, uključivši u glavnom američkom gradu.

Izdana su upozorenja i za snažne vjetrove te opasnost od zaleđivanja prometnica.

Stanovnici na obalnim područjima New Jerseya i New Yorka pripremali su se i za plimni val od 2,4 metra i moguće poplave, a na nekim dijelovima obale upućeni su i pozivi za evakuaciju.

Policija u istočnom dijelu SAD-a izvještava o tisućama prometnih nezgoda iako je većina stanovnika poslušala savjete da ne izlazi iz kuća.

Tisuće kućanstava ostale su bez struje na području Sjeverne i Južne Karoline. (Hina)