Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Magnitude 7,8

Snažan potres na vrlo plitkom području u Tihom oceanu, očekuju se veliki cunamiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snažan potres magnitude 7,8 pogodio je u utorak sjeverni Tihi ocean između aljaških Aleutskih otoka i ruskog poluotoka Kamčatke, izvijestio je američki Geološki institut.

Potres se dogodio oko 200 kilometara od mjesta Nikoljskoe na Beringovu otoku istočno od Kamčatke, a epicentar je bio zapadno od Attua, najzapadnijeg i najvećeg otoka u skupini Aleutskih otoka.

Pročitajte i ovo Potres Osjetio se i u Italiji Snažan potres s epicentrom kod Slunja zatresao Hrvatsku i BiH: "Jako je grunulo i dobro zatreslo" Policijski auto Po nalogu EPPO-a Cure detalji akcije europskih tužitelja: Zbog milijunske prijevare uhićeni direktor kutinske tvrtke, sudski vještak i ovlašteni inženjer elektrotehnike

Potres je bio na vrlo plitkom području, samo 10 kilometara ispod morskog dna, što bi pojačalo njegov učinak, ali je srećom bio daleko od bilo kojeg kopna.

Američki centar za upozoravanje na cunamije na Tihom oceanu izvijestio je da "opasni cunamiji mogu udariti u obale unutar 300 kilometara od epicentra potresa", no cunamiji vjerojatno ne mogu stići do istočne obale Kamčatke, koja je na udaljenosti od oko 500 kilometara od epicentra.

Potres je u početku zabilježen s magnitudom od 7,7, nakon toga mu je snaga smanjena do 7,4, te je na kraju procijenjen na magnitudu od 7,8, što je snažan potres koji obično izaziva veliku štetu ako pogodi zemlju ili blizu nje.

Nakon glavnog potresa uslijedio je nekoliko manjih, uključujući i nekoliko iznad magnitude 5,0. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene