Jedna je osoba poginula u jakom potresu magnitude 8 po Richteru koji je u nedjelju pogodio Peru u blizini granice s Ekvadorom.

Galerija


Ovo je najsnažniji potres koji je pogodio Peru u više od desetljeća. Izazvao je strah stanovnika u Limi. Snažan potres magnitude 8 stupnjeva po Richteru pogodio je sjeverni dio Perua u nedjelju u ranim jutarnjim satima, stanovnici pogođenog područja u panici su izlazili iz kuća na ulicu.

Vezani članci Primopredaja inkubatora kupljenih u sklopu akcije \"Vratimo Palčiće u Petrovu\" - 5 Val dobrote za Palčiće iz Petrove: Navijači Dinama danas dopremili 9 inkubatora, prikupljeno više od pet milijuna kuna Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba Bandić opet obećava: "Devet obitelji sutra dobiva ključeve gradskog stana"

Najmanje je jedna osoba poginula. Ricardo Seijas, šef Nacionalnog centra za hitne operacije, rekao je da je do te nesreće došlo kad je kamen pao na kuću u okrugu Huarango, piše AP.

U potresu je ozlijeđeno 11 osoba, a srušeni su deseci kuća i pet škola. Prva izvješća javljaju i o urušavanju triju bolnica i dviju crkvi. Veliki dio stanovnika na pogođenom području je bez struje. Ceste su blokirane, a mostovi oštećeni, pa su cijela naselja ostala odsječena od svijeta, piše News.com.

Došlo je i do problema u naftnoj rafineriji Talara i na postrojenju za vađenje nafte u Loretu. Peruanski predsjednik Martin Vizcarra kazao je da su najjače pogođena područja gradovi Yurimaguas i Tarapoto. "To je potres koji utječe na cijelu peruansku džunglu, koordiniramo uspostavu zračnog mosta za prijevoz hitnih slučajeva", kazao je Vizcarra.

Epicentar potresa bio je, prema podacima Instituta za geofiziku Perua, na dubini od 141 kilometar. Stručnjaci upozoravaju da nema opasnosti od tsunamija jer je "potres krenuo duboko iz zemlje".

Potres, najsnažniji u Peruu od 2007., osjetio se širom zemlje, kao i u Kolumbiji i Ekvadoru. Peru se nalazi na Pacifičkom vatrenom prstenu, gdje se događaju najsnažnije seizmičke aktivnosti na svijetu.

Obrađena sva biračka mjesta: SDP i HDZ izjednačeni s 4 mandata. Najviše glasova osvojili Tomašić i Kolakušić