Obavijesti Video Pretražite Navigacija
331 slučaj zaraze i 10 umrlih

'U Houstonu nema panike, ali ni testova za sezonsku gripu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je da je u svijetu trenutačno virusom A (H1N1), prvobitno nazvanim virusom svinjske gripe, prema službeno potvrđenim nalazima zaražena 331 osoba u 11 zemalja te da je od njegovih posljedica prema službenim informacijama dosad umrlo 10 osoba. Novoj TV se javio jedan od gledatelja koji je liječnik u Houstonu i tvrdi kako u tom gradu nema panike zbog novog virusa.

Novoj TV se javio dr. Branko Strok, koji je liječnik u Ben Taub bolnici u Houstonu. Tvrdi kako su na području grada za sada zabilježena dva slučaja infekcije virusom H1N1, a još je nekoliko slučajevo primljeno u bolnice sa sumnjom na zarazu virusom. Uz dvogodišnjeg dječaka koji je preminuo nakon što je u SAD došao na liječenje iz Meksika, obolio je i jedan 10-godišnji dječak čije je zdravstveno stanje dobro i ne nalazi se u životnoj opasnosti. Dr. Strok istiće kako za sada nije jasno kako se 10-godišnjak zarazio jer nije bio u Meksiku.

Pročitajte i ovo Ilustracija čelnik WHO-a Upozorenje s najviše razine: "Pripremite se za pandemiju goru od COVID-a" Ilustracija Dobila tešku upalu pluća Prva ljudska žrtva od ovog soja ptičje gripe, WHO objavio detalje

Prema liječnikovom pismu u Houstonu, osim među roditeljima maloljetne djece nema nikakvih znakova panike, može se vidjeti tek pokoja osoba koja nosi kiruršku masku. u okolici grada su iz mjera predostrožnosti zatvorene tri škole.

Najveći je problem, piše dalje dr.Strok, što je povećan pritisak na bolnice i službe hitne pomoći, jer se javljaju svi pacijenti koji osjete i najmanje probleme s dišnim putevima kako bi se isključila sumnja na novi virus gripe.

'U bolnici djelujemo prema protokolu koji nam je dostavljen te koji jasno definira koji pacijenti trebaju biti testirani na H1N1 virus. Radi se o simptomima povišene tjelesne temperature, bolovima u grlu, kašlju te generaliziranim bolovima u mišićima. Nažalost pritisak pacijenata je takav da nam je sinoć u bolnici ponestalno testova na sezonsku infuenzu. Uobičajena je peporuka da se redovito peru ruke te da se nose kirurške maske', piše dr. Strok.

>> Pomoćnik u Bijeloj kući obolio od gripe

>> 'Pandemija je veoma vjerojatna'

 

Brojke što ih navodi WHO odnose se na 156 potvrđenih slučajeva u Meksiku gdje je od nove gripe umrlo devet osoba te na 109 potvrđenih slučajeva zaraze u SAD-u gdje je jedna osoba umrla. Prema laboratorijskim izvješćima potvrđeni su slučajevi svinjske gripe u Austriji (1), Kanadi (34), u Njemačkoj (3), Izraelu (2), Nizozemskoj (1), na Novom Zelandu (3), Španjolskoj (13), Švicarskoj (1) i u Velikoj Britaniji (8).

Prema drugim procjenama brojke su više. Reuters navodi da je prema neslužbenim informacijama primjerice u Meksiku umrlo 176 osoba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene