Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukida se naziv 'svinjska gripa'

'Pandemija je veoma vjerojatna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska povjerenica za zdravstvo Androulla Vassiliou izjavila je u Luxembourgu da je pandemija gripe tipa H1N1 vrlo vjerojatna, ali da to ne znači da će biti smrtonosna.

'Pandemija je vrlo vjerojatna, ali to ne znači da će biti i puno mrtvih', izjavila je povjerenica na konferenciji za novinare nakon izvanrednog sastanka ministara zdravstva zemalja članica EU-a. 'Nema razloga za paniku', rekla je Vassilou. Ministri su zaključili da će zatražiti od proizvođača lijekova da odmah počnu razvijati cjepivo protiv gripe. Složili su se da će tijesno surađivati u borbi protiv širenja virusa gripe i ubrzati razmjenu podataka o liječenju i preventivnim mjerama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razmatra se odgovor Koju je pouku WHO izvukao iz pandemije svinjske gripe? Slika nije dostupna Prepucavanja o svinjskoj gripi H1N1: Britanci kažu da pandemije nema, SAD se ne slažu

Odbacili su poziv Francuske da se uvede zabrana letova iz Europske unije prema Meksiku, gdje se virus pojavio, istaknuvši da o tome odlučuje svaka zemlja pojedinačno. 'Složili smo se da je to u nadležnosti država članica', rekla je češka ministrica zdravstva Daniela Filipiova, čija zemlja predsjeda EU-om.

Ukida se naziv 'svinjska gripa'

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da novu gripu koja se pojavila u Meksiku više neće nazivati 'svinjskom gripom' jer bi taj naziv mogao nanijeti velike štete proizvođačima svinjetine. WHO je preporučio da se rabi izraz 'gripa A (H1N1)', a američko ministarstvo poljoprivrede je, kako bi zaštitilo mesnu industriju, preporučilo da se rabi naziv 'virus H1N1'. Novi virusni soj potječe od virusa svinjske gripe, ali je pronađen samo u ljudi. Dosad se nije pojavio nijedan slučaj te bolesti u životinja.

>> WHO raspravlja oko imena gripe: Nema osnove za podizanje stupnja opasnosti

U SAD-u 109 slučajeva gripe H1N1, odgovor na zarazu 'dobar'

Američki Centar za nadzor i prevenciju bolesti objavio je da je do sada potvrđeno 109 slučajeva zaraze virusom gripe H1N1 u 11 saveznih država, upozorivši da će zaraza postati još teža i raširenija, ali i da na nju za sada 'dobro odgovara'. Cjepivo se razvija uz pomoć proizvođača lijekova i 600 milijuna doza može biti spremno za šest mjeseci, izjavio je kontraadmiral Craig Vanderwagen, pomoćnik ministra zdravstva za epidemiološki nadzor.

Čini se da je virus H1N1 osjetljiv na lijekove za gripu koji se nalaze u zalihama - Tamiflu od Rochea i Relenzu proizvođača GlaxoSmithKlinea, koji se sada dobavljaju saveznim državama, rekao je Vanderwagen. Zdravstveni radnici još ne znaju koliko će u konačnici virus biti opasan, izjavila je kontraadmiral Anne Schuchat, zamjenica direktora Znanstvenog programa za javno zdravstvo CDC-a.

Neobičan virus i nitko ne zna koliko može biti težak

'Očekujemo da će biti još slučajeva i težih primjera bolesti', rekla je u svjedočenju pred Kongresom. 'To je vrlo neobičan virus i ne vjerujemo da smo prije naišli na njega. Nemamo pouzdane podatke o tome koliko je opasan i još ne možemo razumjeti njegovu težinu', kazala je Schuchat.

U SAD je najviše slučajeva zaraze u državi New Yorku, 50, u Texasu 26 i Kaliforniji 14. CDC je u četvrtak dodao 11. državu, Južnu Karolinu, s 10 slučajeva. Većinu slučajeva prate blagi simptomi, a izviješćeno je o samo pet hospitalizacija. Jedini smrtni slučaj dogodio se u Houstonu u Texasu, gdje je u ponedjeljak umro 23-mjesečni dječačić iz Meksika, kojeg su roditelji doveli na liječenje preko granice, pet dana pošto su mu se pojavili simptomi.

>> Dijete koje je doputovalo iz Njemačke nema gripu

>> Zbirka najopasnijih uzročnika bolesti čuva se u Galvestonu

Reagirajući na kritike da stvaraju paniku zbog pojave gripe kako bi povećali gledanost, nacionalne TV mreže, a posebno 24-satni kanali vijesti, zadnja dva dana smirenije izvješćuju o pojavi bolesti. U prvi plan ističu korisne upute zdravstvenih vlasti građanima i opisuje primjere prijašnjih epidemija i njihova suzbijanja. Također napominju da u običnoj sezoni gripe u SAD-u u prosjeku umre oko 36.000 ljudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene