Smijenjena rumunjska ministrica obrazovanja Ecaterina Andronescu (Foto: AFP)
Smijenjena rumunjska ministrica obrazovanja Ecaterina Andronescu (Foto: AFP) Foto: Afp

Rumunjska premijerka smijenila je ministricu obrazovanja zbog "duboko pogrešnih" komentara o otmici 15-godišnje djevojčice, prenose u subotu agencije.


Premijerka Viorica Dancila rekla je da izjave Ecaterine Andronescu pokazuju "nedostatak razumijevanja".

Vezani članci Branko Rafajac Ubojici djevojke u Malom Lošinju sud odredio prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi: Bio je u neubrojivom stanju Policija stoji ispred kuće ubojice (Foto: AFP) Oteo i ubio dvije tinejdžerice u Rumunjskoj: Policija pronašla tijelo druge žrtve u torbi u šumi

Alexandra Macesanu (15) oteta je prošle srijede u Caracalu zapadno od Bukurešta. Njezina obitelj je u subotu objavila kako analiza DNA kostiju pokazuje da je ubijena.

Šezdesetpetogodišnji mehaničar priznao je da je usmrtio Alexandru, kao i još jednu 18-godišnjakinju koja je nestala u travnju.

Komentirakući taj slučaj, ministrica Andronescu je na televiziji izjavila kako je kod kuće naučila "da ne ulazi u automobil sa strancima".

Premijerka Dancila je na Facebooku napisala da je ta izjava neodgovorna, a Andronescu se branila da nije željela okriviti žrtvu ili njezine roditelje.

Ministrica obrazovanja posljednja je vladina dužnosnica koja je izgubila posao zbog slučaja koji je izazvao zgražanje rumunjske javnosti i masovne ulične prosvjede.

Šef policije Ioan Buda smijenjen je, a ministar unutarnjih poslova Nicolae Moga dao je ostavku, no kritičari traže još čistki zbog traljave reakcije na tri Aleksandrina poziva u pomoć.

Alexandra je nestala prošle srijede na povratku kući, a policija je čekala 19 sati da bi pretražila posjed na kojem ju je otmičar držao.

Njezin ujak je u utorak objavio transkript poziva hitnoj službi 112. U jednom od njih Aleksandra moli službenika "molim vas ostanite na liniji, jako se bojim" da bi joj on odgovio kako se bavi drugim pozivima.

Predsjednik Klaus Iohannis rekao je ranije ovoga tjedna kako su službe sigurnosti nedovoljno plaćene, podkapacitirane i slabo trenirane. (Hina)