Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenski suci počeli trodnevni štrajk upozorenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski suci otpočeli su već ranije najavljeni trodnevni štrajk upozorenja kojim traže povećanje plaća.

Zbog štrajka je otkazano skoro 300 sudskih rasprava. Udruga sudaca najavila je da će u vrijeme trajanja štrajka biti rješavani samo hitni slučajevi, na primjer predmeti kojima prijeti zastara, a suci će na radnim mjestima u međuvremenu proučavati stručnu literaturu.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Vesna Horvath Žale se zbog plaća Suci se spremaju na bunt: "Dovedeni smo do ruba, bačeni smo na koljena"

U štrajku sudjeluje oko 80 posto sudaca i sutkinja. Od vlade zahtijevaju da spriječi realan pad njihovih primanja i sustavno rješenje koje bi njihove plaće dovelo na razinu plaća koje imaju zastupnici u parlamentu i ministri.

Udruga sudaca pokrenula je i ustavni spor protiv rješenja po kojemu plaće sudaca određuje zakon o plaćama u javnom sektoru, a ne poseban zakon o sudačkoj službi i to rješenje smatraju pritiskom na nezavisnost sudstva.

Ministar pravosuđa Lovro Šturm izjavio je da štrajk neće povećati ugled sudaca u javnosti, a ministar za javnu upravu Gregor Virant da je neopravdano i pretjerano uspoređivati plaće u sudstvu s onima u vrhu državne administracije i sa plaćama zastupnika u parlamentu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene