Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Romska obitelj iz okolice Novog Mesta u Sloveniji podnijela je podnesak Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu u kojemu se žali da joj država ne omogućava osnovne životne uvjete jer s mnogobrojnom djecom živi u nastambi u naselju bez struje, kanalizacije i vode.


Budući da je pravo na pitku vodu osnovno ljudsko pravo, navedeno kao takvo i u dokumentima UN-a, Sloveniji prijeti da će u Strasborgu u tom slučaju vjerojatno biti osuđena i morat će Romima sagraditi vodovod, piše u srijedu ljubljanski "Dnevnik".

Vezani članci Mladi preuzeli Europski parlament - 5 Hrvati poharali Europski parlament: Mladi učenici iz Preloga u simulaciji pobrali najveći pljesak u dvorani Voda u zabačenim selima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Za njih vrijeme kao da stoji: Čak 254 tisuće ljudi u Hrvatskoj nema priključak na javnu vodoopskrbu, istražili smo zašto

List dodaje da je sud u Strasbourgu presudu u korist romske manjine već donio u jednom vrlo sličnom slučaju, kada su mu se obratili Romi iz Bugarske koji su se također tužili da im država ne omogućava gradnju osnovne infrastrukture potrebne za život.

Od tridesetak tisuća Roma, koliko ih živi u Sloveniji, najteži je položaj onih u južnim dijelovima zemlje, tzv. dolenjskih Roma, čija su naselja sagrađena uglavnom bez dozvola i na državnoj zemlji i nisu "legalizirana", zbog čega mnoge općine tvrde da se u njima, ako se uvažava zakon, ne može dovesti pitka voda, električna struja i kanalizacija.

Predmet anonimne romske obitelji, koja se u zaštiti svojih osnovnih prava obratila Strasbourgu, uz pomoć jedne poznate ljubljanske odvjetnice i organizacije Amnesty International, mogao bi, ako se pozitivno riješi, biti presedan i pozitivan signal za sva ilegalna romska naselja koja bi nakon toga mogla računati na uvođenje infrastrukture. To tim prije što je slovenski ustavni sud prije nekoliko godina svojom odlukom ukinuo inspekcijsku odluku o rušenju ilegalne romske kuće, navevši da zakon, na koji se inspekcijska odluka pozivala, nije uvažio specifične okolnosti koje su dovele do gradnje objekata u kojima žive često getoizirane romske zajednice, piše ljubljanski "Dnevnik". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook