Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U odnosima Zagreba i Ljubljane ne treba očekivati promjene bez obzira na sastav buduće vlade i rezultat izbora, gotovo je jedinstven zaključak koji slovenski mediji iznose uoči nedjeljnih izbora za Hrvatski sabor.


Slovenska tiskovna agencija (STA) danas je obradila otvorena bilateralna pitanja, posebno najavljenu primjenu odluke o Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu-ZERP na članice Europske unije s 1. siječnja sljedeće godine, te istaknula da hrvatske stranke o otvorenim
pitanjima sa Slovenijom imaju jedinstvena stajališta.

Vezani članci Slovenija postrožila prelazak granice - 1 Slovenija ublažava mjere za neka putovanja, ministar spomenuo i Hrvatsku Granični prijelaz Bregana Neće vrijediti za sve: Neki putnici će smjeti u Sloveniju i bez PCR testa

Za Sloveniju je u ovom trenutku ključno pitanje hoće li Zagreb
ostati pri odluci o primjeni ZERP-a na članice EU-a jer Bruxelles, Ljubljana i Rim "upozoravaju da je to u suprotnosti s dogovorom" koji je Hrvatska prihvatila na sastanku državnih tajnika ministarstava vanjskih poslova 2004. godine, navodi STA.

Za Sloveniju je ZERP sporan jer još nije određena granica na moru, te ona očekuje da će Hrvatska poštovati preuzete obveze, navodi STA i dodaje da se Sabor mora konstituirati do 15. prosinca, ali da je pitanje hoće li biti spreman odgoditi primjenu odluke o ZERP-u.

Slovenskoj agenciji je u hrvatskom veleposlanstvu u Ljubljani na pitanje o ZERP-u rečeno da se "pregovara na više razina i da će se nakon izbora pregovori pojačati".

Govoreći o ostalim otvorenim pitanjima STA spominje da su premijeri Janez Janša i Ivo Sanader prije nekoliko mjeseci na Bledu postigli načelni dogovor o rješavanju spornih graničnih pitanja pred trećom stranom i da su već formirane mješovite državne komisije koje se time bave.

Glede deviznih uloga hrvatskih štediša Ljubljanske banke očekuje se presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, pri čemu Ljubljana i dalje stoji na svom poznatom stajalištu da je riječ o sukcesijskom pitanju, navodi STA.

Slovenski mediji očekuju tijesan rezultat izbora u Hrvatskoj, u
utrci dviju najjačih stranaka, HDZ-a i SDP-a.