Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenska pučka stranka (SLS) može se smatrati pobjednicom drugog kruga jučerašnjih lokalnih izbora na kojima su birači u 72 općine birali svoje gradonačelnike, pokazuju potpuni rezultati koje je u ponedjeljak objavila državna izborna komisija.


Nakon dva izborna kruga, SLS je dobila 49 gradonačelničkih mjesta, neka među ostalim i u većim gradovima poput Celja i Maribora, a pobjedu je odnio svaki drugi kandidat kojega je istaknula.

Vezani članci Gradsko vijeće u Mostaru Bošnjački vijećnici napustili zasjedanje i zaustavili izbor novog gradonačelnika Mostara Slika nije dostupna Za lokalne izbore 2017. predloženo blizu 10.500 promatrača

Slovenska demokratska stranka (SDS) premijera Janeza Janše imat će gradonačelnike u 26 općina, što znači da je svaka četvrta kandidatura s kojom su ušli u izbore bila uspješna.

SLS i SDS na državnoj su razini u koaliciji, zbog čega je premijerova stranka neuspjeh da "osvoji" Maribor, gdje je pobijedio kandidat SLS-a, uzela manje tragično, jer je tamo do ovih lokalnih izbora na vlasti bila ljevica. 

Oporbeni liberalni demokrati (LDS) osvojili su 26, a Socijalni demokrati (SD) 17 gradonačelničkih položaja, demokršćanska Nova Slovenija (NSI) koja je također u koalicijskoj vladi premijera Janeza Janše - 10, a Slovenska nacionalna stranka dva
gradonačelnička mjesta.

Ostala mjesta osvojili su kandidati nezavisnih lista, samostalni kandidati ili kandidati što su ih istaknule koalicije više stranaka.

Najneizvjesniji rezultat izbora za gradonačelnike zabilježen je u Izoli, gdje je kardiokirurg Tomislav Klokočovnik za samo šest glasova pretekao dugogodišnju gradonačelnicu (iz redova Socijalnih demokrata) Bredu Pečan.

No, zbog male razlike i dvadesetak glasova koji moraju doći iz inozemstva od dijaspore koja je glasovala poštom, ona je
zatražila da se još jednom prebroje svi glasovi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju