Migranti u Sloveniji (Foto: AFP)
Migranti u Sloveniji (Foto: AFP) Foto: Afp

Slovenska je policija tijekom četvrtka i u jutarnjim satima u petak privela još 34 osobe iz trećih država, ilegalnih migranata koji su nezakonito prešli granicu, od čega najviše na području djelovanja policijske uprave Novo Mesto.


Na području Ilirske Bistrice u petak je zatečeno i privedeno osam migranata iz Alžira i dvije osobe s marokanskim državljanstvom, od čega su dvije zatražile azil u Sloveniji, dok će ostali biti tijekom dana vraćeni hrvatskim organima.

Vezani članci Koronavirus Rodbinu uvjerio da ona ne želi razgovarati s njima: Šest godina skrivao majčinu smrt i dizao njezinu mirovinu Koronavirus u Sloveniji Dramatično u susjedstvu: U Sloveniji 470 novozaraženih i 45 umrlih, bolnice na rubu izdržjivosti

Još 13 migranata jučer i danas privedeno je na području djelovanja policijske uprave Novo Mesto, nedaleko rijeke Kupe. Riječ je o 7 državljana Maroka, dva Iranca, jednom državljaninu Pakistana i jednom Alžircu. Utvrđeno je da su u Sloveniju nezakonito ušli iz Hrvatske, a policijski postupci prema njima još nisu završeni.

Još 11 migranata otkriveno je na području Ljubljane. Među njima su bila dva Alžirca, četiri državljana Pakistana, dva Marokanca, te po jedan Iračanin, Afganistanac i Kosovar, a za sve je utvrđeno da su nezakonito ustupili u Sloveniju.

Uz to, prilikom kontrole teretnog vlaka koji je u Sloveniju ušao kod Dobove, a krenuo je iz Srbije, otkriveno da su se u njegovu podvozju skrivala dvojica migranata, iz Alžira i Maroka, koje su u međuvremenu već preuzeli hrvatski organi.

Migranti blokirali glavni kolodvor u Ateni

Željeznički promet između Atene i Soluna poremećen je u petak zbog prosvjeda oko 200 tražitelja azila koji su zaposjeli tračnice glavnog kolodvora u Ateni tražeći otvaranje grčko-makedonske granice.

Neki od migranata, koji su uzvikivali "Solun", "Njemačka", postavili su i šatore na tračnice.

Prosvjeduju protiv, kako tvrde, vrlo spore procedure davanja azila u Grčkoj i loših uvjeta života u izbjegličkim kampovima širom zemlje.

Nijedan vlak nije mogao napustiti kolodvor u Ateni dok je policija pokušavala uvjeriti prosvjednike da se udalje.

Prosvjed je "poruka Europi koja mora razumjeti da migracijsko pitanje traži europsko rješenje", rekao je medijima Miltiadis Klapas, glavni tajnik ministarstva za migracijsku politiku.

Do blokade je došlo dan nakon što je u četvrtak izbila svađa između tražitelja azila u kampu u Diavati na sjeveru Grčke, smještenom oko 100 kilometara od prijelaza Idomeni, na grčko-makedonskoj granici.

Više stotina migranata koji su stigli iz različitih dijelova Grčke okupilo se u Diavati posljednjih dana, tražeći otvaranje Idomenija. (Hina)