Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U okviru nacionalne strategije za povećanje nataliteta Slovenija će, među ostalim, zaoštriti politiku prema prekidu neželjene trudnoće, najavio je u srijedu ministar za rad, obitelj i socijalnu politiku Janez Drobnič.


Strategija predviđa zaoštravanje kriterija za prekid neželjene trudnoće i poticanje humanog i pozitivnog odnosa ginekologa prema majci i nerođenom djetetu, najavio je Drobnič na konferenciji za novinare.

Vezani članci Videozid: Dino Goleš - 3 Znate li koliko prosječan Hrvat ima godina i koliko zarađuje? Dnevnik Nove TV donosi zanimljive podatke Slika nije dostupna Rodbinu uvjerio da ona ne želi razgovarati s njima: Šest godina skrivao majčinu smrt i dizao njezinu mirovinu

Liječničke komisije ubuduće će na trošak države odobravati samo pobačaje u slučajevima indikacija da bi porod mogao negativno utjecati na zdravlje majke, rekao je Drobnič.

Dodao je da će se prekid trudnoće iz socijalnih ili drugih razloga izvoditi na trošak trudnice.

Strategija podizanja nataliteta temelji se na životu, obitelji i
djeci kao temeljnim vrijednostima društva, pojasnio je ministar.

Prema raspoloživim statističkim podacima natalitet je u Sloveniji u stalnom padu od 1982. godine a u međuvremenu se smanjio za jednu trećinu.

Stotinu žena u prosjeku rodi 126 djece.

U Sloveniji se žene sve kasnije odlučuju za prvi porod jer su
prvorotkinje 1982. godine bile u prosjeku stare manje od 23 godine, a danas žene prosječno prvi put rađaju s 28 godina, pojasnio je Drobnič.

Oporbene stranke lijevog centra u srijedu su najavile da će u
parlamentu podnijeti interpelaciju protiv ministra Janeza Drobniča, ali je ne tumače novom politikom sadašnje vlade desnog centra prema pitanju pobačaja nego navodnim Drobničevim neuspjehom u osiguranju socijalnog dijaloga između poslodavaca i sindikata i smanjivanjem socijalnih prava zaposlenih.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju