Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neozbiljan prijedlog

Slovenija: Voljč nema mnogo šanse

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrlo je malo mogućnosti da se u ulozi 'tehničkog' mandatara za sastav nove slovenske vlade nađe bankar Marko Voljč, kako je to u četvrtak kao mogućnost predložio predsjednik Danilo Tuerk, pokazuju reakcije stranaka i mišljenja analitičara.

Stranke desnice, koje računaju da će nakon neuspjeha Zorana Jankovića sada u drugom pokušaju vladu formirati Janez Janša, nazvale su 'neozbiljnim' prijedlog da razmisle o Voljču kao nestranačkom mandataru, a neki analitičari smatraju da je možda riječ o manevru.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera" Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

Njime Tuerk navodno želi dobiti na vremenu jer ni u kojem slučaju ne želi doći u situaciju da mora predložiti Janšu kojemu se u Sloveniji sudi u korupcijskoj aferi Patria i koji bi zbog paralelnog suđenja koje je upravo počelo u Beču o istom slučaju mogao biti pozvan kao svjedok.

'Riječ je o političkom testiranju, Tuerk svoj prijedlog neće ni formalizirati ako se pokaže da za njega nema potrebne potpore', izjavio je za slovensku televiziju komentator Ali Žerdin.

>>Tuerk slovenskim strankama za mandatara predlaže Marka Voljča


Moguću potporu Voljču ako bi se o njemu glasovalo u parlamentu najavio je za sada jedino Janković koji bi u tom slučaju bio spreman odustati i od ministarskog mjesta u mogućoj vladi stručnjaka.

I izjave stranaka ljevice pokazuju da Voljč ne bi mogao sa sigurnošću dobiti njihove glasove.

Političku pat-poziciju između ljevice i desnice, kad je riječ o mogućnosti sastavljanja nove vlade, mogla bi sada prekinuti Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) koja bi uskoro trebala konačno odlučiti hoće li stupiti u pregovore o mogućoj koaliciji sa strankama desnice pod vodstvom Janeza Janše.

>>Janša: Janković je pokušao kupiti glasove zastupnika

DESUS je u prvoj rundi podržao Jankovića kao mandatara, ali je sada iz "državotvornih" razloga spreman razmisliti i o koaliciji s strankama desnice i vladi koja bi imala 50 zastupnika u parlamentu.

Predsjednik stranke Karl Erjavec u četvrtak je glede prijedloga da se razmisli o Voljču kao mandataru rekao da taj prijedlog dolazi 'prekasno'.

>>Slovenski medij: Neizbor Jankovića nije bio očekivan


Prihvati li ponudu Janšine Slovenske demokratske stranke da se uključi u koaliciju, Erjavca bi u novoj vladi čekalo vođenje ministarstva vanjskih poslova, tvrde slovenski mediji.

Izvanredna sjednica parlamenta na kojoj će se ponovno odlučivati o mandataru za sastav nove vlade održat će se u subotu idućeg tjedna. Prije toga, u srijedu, predsjednik države Danilo Tuerk namjerava objaviti koga misli predložiti kao službenog mandatara. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene