Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Politička korupcija'

Janša: Janković je pokušao kupiti glasove zastupnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zoran Janković optužen je za pokušaj kupovanja glasova.

Alternativni kandidat za sastavljanje nove slovenske vlade Janez Janša i predsjednici političkih stranaka s kojima pokušava sastaviti koaliciju optužili su Zorana Jankovića da je neuspješno pokušao kupiti glasove njihovih zastupnika, kako bi dobio potrebnu većinu za položaj predsjednika vlade, u čemu nije uspio. 'Pravi su problem oni koji su željeli doći na vlast političkom korupcijom', rekao je Janša danas u emisiji 'Pogledi' Slovenske televizije.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

>> Slovenski medij: Neizbor Jankovića nije bio očekivan

Službeni kandidat predsjednika republike Danila Tuerka za mjesto novog predsjednika vlade Zoran Janković čija je stranka na izborima 4. prosinca osvojila relativnu većinu u parlamentu u srijedu je dobio samo 42 glasa, 4 manje od potrebne natpolovične većine, te nije uspio formirati vladu lijevog centra sa Socijalnim demokratima (SD) Boruta Pahora i Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca.

Virant zgrožen atmosferom na sjednici parlamenta

'Ljudi iz Jankovićeve stranke u srijedu su tvrdili da su dobili 3-4 glasa iz naših stranaka, a da nisu rekli koji su to zastupnici i koliko ih je to koštalo', rekao je Janša, dodajući da Jankoviću i ljevici skloni novinari sada to pitanje pokušavaju maskirati tvrdnjom kako Janković nije izabran za premijera jer su stranke desnice opstruirale glasovanje nepodizanjem glasačkih listića.

Predsjednik parlamenta Gregor Virant, ujedno i predsjednik stranke Građanska lista koja je početkom tjedna prekinula pregovore s Jankovićem o koaliciji, rekao je da je bio zgrožen atmosferom na sjednici parlamenta i kako je Janković pokušao osigurati potrebnu većinu. Atmosfera je sugerirala da je došlo do kupovine glasova i političkog mešetarenja, rekao je Virant. Dodao je da su zbog toga njegovi zastupnici opstruirali tajno glasovanje, kako bi jasno pokazali da nijedan od njih nije prešao na Jankovićevu stranu.

Virant je rekao da je nakon događaja u slovenskom parlamentu čuo za mišljenje kako tajni postupak glasovanja za predsjednika vlade 'vodi politiku u mafijaški način poslovanja', te da se s tim slaže. Zapleti u vezi s postupkom glasovanja Viranta su po njegovim riječima još više učvrstili u uvjerenju da je dobro što su prekinuli koalicijske pregovore s Jankovićem kao mandatarom.

Novak: To što Slovenija nije dobila premijera iz prve nije ništa dramatično

To što Slovenija iz prvog pokušaja nije dobila premijera prema riječima Ljudmile Novak, predsjednice kršćansko-narodne stranke Nova Slovenija (NSI) nije ništa dramatično. Ona se zauzima da se u drugom pokušaju pokuša uspostaviti vlada desnog centra na čelu s Janšom. 'Nerazumno bi bilo da predsjednik Tuerk sada Jankovića po drugi put predloži za mandatara, postoje i druge mogućnosti', rekla je Novak, dodajući kako je od početka bilo jasno da je kandidatura Jankovića na prijevremenim izborima krajem prošle godine 'bila iznuđena' kako ljevica ne bi doživjela težak poraz i da se je već pokazalo kako Janković ne može formirati većinsku vladu.

U emisiji Slovenske televizije na temu opcija nakon što Janković nije dobio potrebnu većinu uz predsjednike stranaka desnog centra nastupio je i Karl Erjavec, predsjednik DESUS-a. Glasovi njegovih zastupnika mogli bi biti odlučujući u eventualnom pokušaju formiranju vlade u kojoj bi većinu imale stranke desnog centra iako je Erjavec u prvom pokušaju stao na Jankovićevu stranu i s njime parafirao koalicijski ugovor.

Erjavec je rekao da s Jankovićem u petak ima sastanak na kojemu će pokušati vidjeti kako dalje, ali da je njegova stranka s njime koalirala jer im je tvrdio da će dobiti potreban broj glasova. 'Nije nam potreban još jedan takav rasplet, trebamo formulu kako doći do jake vlade. Naša je stranka u izuzetno teškoj situaciji i još ne znamo što učiniti', rekao je Erjavec o dilemi koga poduprijeti kao mandatara u drugom pokušaju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene