Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: U drugom krugu izbora Peterle i Tuerk

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska državna izborna komisija objavila je službene i konačne rezultate prvog kruga izbora za predsjednika države te istodobno raspisala drugi krug, koji će se održati u nedjelju, 11. studenoga.

Budući da nijedan kandidat u prvom krugu izbora nije dobio natpolovičnu većinu glasova birača, u drugom krugu izbora za petogodišnji mandat predsjednika države, konkurirat će Alojz Peterle i Danilo Tuerk. 

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati" Slika nije dostupna Gaspari: 'Proglašenje ZERP-a zakomplicirat će odnose s Hrvatskom'

Peterle je u prvom krugu izbora, održanom 21. listopada, osvojio ukupno 28,73 posto glasova, a Danilo Tuerk u prvom je krugu osvojio 24,47 posto glasova.

Na trećem mjestu po dobivenim glasovima nakon objave službenih rezultata je, s 24,09 posto glasova, bivši guverner centralne banke Mitja Gaspari, što znači da rezultati glasovanja slovenskih državljana u inozemstvu, koji su rezultatima glasovanja na slovenskim biralištima pribrojeni u ponedjeljak i utorak, nisu promijenili redoslijed drugog i trećeg predsjedničkog kandidata. Tuerk je dobio ukupno 3700 glasova više od Gasparija.

Predsjednik državne izborne komisije Anton Gašper Frantar izjavio je da komisija nije utvrdila nepravilnosti glasovanja u inozemstvu, pa ni eventualno dvostruko glasovanje birača putem pošte i na diplomatsko-konzularnim predstavništvima, kako su se prije izbora bojali neki mediji i stranke. Od preko 40.000 glasača u inozemstvu, pozvanih da glasuju putem pošte, glasovalo ih je samo oko 7.000.

U izjavi nakon objave službenih rezultata Peterle je rekao da će i u kampanji pred drugi krug izbora nastupati kao kandidat koji želi povezati različite političke opcije i ne izazivati polarizaciju na povijesnim ili ideološkim temama, te izrazio očekivanje da će kampanja biti više usmjerena na aktualna pitanja i teme povezane s budućnošću.

Tuerk je, u prvoj izjavi za javnost nakon objave konačnih službenih rezultata, rekao kako očekuje da će u drugom krugu biti više prilike da sa svojim konkurentom predstavi poglede koje imaju na različita pitanja.

Iako nastupaju kao nezavisni kandidati, Peterle i Tuerk imaju potporu različitih političkih stranaka. Peterle, koji je u ranim devedesetim godinama bio predsjednik slovenske vlade koja je ostvarila osamostaljenje, a kasnije bio i ministar vanjskih poslova, uživa javno izraženu potporu triju stranaka desnog centra u vladi premijera Janeza Janše. Tuerk koji je ranih devedesetih radio na osnivanju slovenske diplomatske mreže, te među ostalim bio i prvi veleposlanik Slovenije u OUN-u, uživa potporu Socijalnih demokrata, te još nekih oporbenih stranaka lijevog centra, ali i Demokratske stranke umirovljenika, koja sudjeluje u Janšinoj vladi.

Peterle je prije prvog kruga izbora po istraživanjima javnog
mišljenja važio za izrazitog favorita izbora, dok predizborne ankete napravljene neposredno nakon prvog kruga sada prednost daju Tuerku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene