Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Petstotinjak ljudi prosvjedovalo je u utorak popodne u Ljubljani pred zgradom vlade i parlamenta protiv postupaka vlade u slučaju protjerane romske obitelji iz općine Ivančna Gorica, koja se već tri tjedna nalazi u izbjegličkom centru u Postojni te zatražilo ostavku ministra unutarnjih poslova Dragutina Matea.


Kako su javili slovenski mediji, policija je tom prigodom pretvorila multimedijalnog umjetnika Marka Brecelja koji se pridružio prosvjednicima i pokušao preskočiti ogradu pred parlamentom. 

Vezani članci Ne mogu u Sloveniju na groblje - 3 Slovenija Hrvatima koji žive uz granicu ne dopušta odlazak na groblje: "Rekli su mi da to nije neka obavezna stvar" Slika nije dostupna Odlazi ministar obrane: Zbog privatizacije zloupotrebljavao vojsku

Među prosvjednicima su dominirali studenti i aktivisti nevladinih organizacija, ali je zabilježeno i nekoliko istaknutih političara i javnih ličnosti, među njima glumica Milena Zupančič i bivši ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl.

U općini Ivančna Gorica u petak su općinski vijećnici na izvanrednoj skupštini donijeli zaključak da romskoj obitelji Strojan koja je prije tri tjedna iseljena u Postojnu neće dopustiti povratak na područje njihove općine, a vlada je priopćila da će ubuduće zamjensku lokaciju za njihov smještaj tražiti uz suglasnost lokalnih vlasti.

O pitanjima odnosa prema Romima i zaštiti ljudskih prava u srijedu i četvrtak će s dužnosnicima slovenske vlade govoriti povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Thomas Hammarberg, a posjetit će i izbjeglički centar u Postojni, gdje se romska obitelj sada nalazi.