Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti im i do 5 godina zatvora

Slovenija: pritvor za 15 nasilnih prosvjednika iz Maribora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvanaestorici mariborskih izgrednika, od 28 privedenih nakon nasilja u prosvjedima početkom tjedna, produžen je pritvor, za trojicu je određen kućni pritvor, a ostali su pušteni na slobodu, objavila je u petak televizijska postaja POP-TV.

Do nasilja je došlo u ponedjeljak i u noći na utorak, nakon prosvjeda protiv gradonačelnika Franca Kanglera, koji je u međuvremenu dao ostavku.

Izgrednicima, koji su djelovali u skupinama, prijeti dvije do tri godine zatvora budu li osuđeni, a za napad na službene osobe, odnosno policiju, zakonom predviđena kazna je pet godina, izjavio je za POP-TV viši državni tužitelj iz Maribora Drago Šketa, dodavši da je policija u preventivnim pregledima prije prosvjeda otkrila i određenu količinu pirotehničkih sredstava i granitnih kocki za napade na službene osobe, ali i eksplozivna sredstva poput 'cijevnih bombi' s eksplozivom i štapinom.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru

>> Dosta mu je prosvjeda, dao je ostavku

Među pritvorenima je najviše mladih od 18 do 25 godina, dosta studenata, ali i četiri vojnika, tvrdi televizijska postaja POP-TV.

Zbog špekulacija koje su se pojavile u javnosti, glavni državni odvjetnik Zvonko Fišer u petak je 'potpunom neistinom' nazvao tvrdnje da je na jednom sastanku s tužiteljima rekao kako uhićene prosvjednike treba tretirati što je blaže moguće sve dok je na vlasti sadašnja vlada i da im ne treba određivati pritvor.

Tužitelji su kod razmatranja svakog pojedinog slučaja samostalni i obvezuje ih samo na ustav i zakon, rekao je Fišer, dodavši da u svakom konkretnom slučaju i za svaku osobu treba utvrditi znakove kaznenog djela i zašto se predlaže pritvor. 'Ako neki od tih elemenata nedostaje, pritvor se ne može odrediti', rekao je Fišer.

Čelnik državnog odvjetništva tako je reagirao na neke izjave da je čudno što nikome od privedenih prosvjednika u Ljubljani nije bio određen pritvor, ali i na neke izjave ministra unutarnjih poslova Vinka Gorenaka na konferenciji za novinare u četvrtak u Ljubljani. Gorenak je, odgovarajući na novinarsko pitanje o navodnim preporukama tužiteljima na terenu da se prosvjednicima izriču najniže kazne dok je na vlasti vlada premijera Janeza Janše, rekao da bi bilo žalosno ako se pokažu istinitima, što Fišer ocjenjuje neprimjerenim komentarom jer tvrdi da je Gorenaku još prije toga rekao da se radi o neistini. (Hina)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene