Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Gotof je'

Dosta mu je prosvjeda, dao je ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradonačelnik Maribora Franc Kangler najavio je da danas podnosi ostavku koja će na snagu stupiti 31. prosinca. Njegova navodna korumpiranost bila je povod za val prosvjeda koji su pogodili Sloveniju.

Čovjek čija je navodna korumpiranost bila povod da se diljem Slovenije pokrene val prosvjeda, od kojih su se neki pretvorili i u nasilne obračune s policijom, odlučio je da se povlači. Mariborski gradonačelnik Franc Kangler u intervjuu za POP TV najavio je da će danas podnijeti ostavku na svoju dužnost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Val nezadovoljstva Samo 14 posto Slovenaca protiv, 53 posto za prosvjede Slika nije dostupna Prijeti im i do 5 godina zatvora Slovenija: pritvor za 15 nasilnih prosvjednika iz Maribora

>> 'Neću udarati po gladnom susjedu, nisam tako odgojen!'

Kao razlog naveo je svoju 'preveliku ljubav' prema Mariboru i njegovim građanima koji su u nekoliko navrata morali trpjeti nasilje. Kaže da želi zaštititi i policajce te svoju obitelj i suradnike.

Premda je uvjeren da još uvijek među biračkim tijelom uživa veliku podršku, ne namjerava se više kandidirati na izborima. Ostavka bi službeno na snagu trebala stupiti 31. prosinca.

Na današnjoj je konferenciji za medije rekao da je prosinac 'mjesec u kojem bismo se morali povezivati, družiti i željeti si sve dobro'. Stoga je, kaže, sugrađanima odlučio dati poklon koji će neke razveseliti, a druge ražalostiti. 'Nedopustivo je da prijete mojoj obitelji, da se skrivaju iza profila na Facebooku i da pozivaju javnost da napadaju gradonačelnika i njegove suradnike, polijevaju ih solnom kiselinom, objavljuju njihove adrese, telefonske brojeve i brojeve registarskih pločica. Ovo su potpirivali i neki mediji. Je li to pravni red?', pitao se Kangler i dodao da se uvijek borio za Maribor i Štajersku, uključujući i u ratu za Sloveniju, kada je, kaže, bio spreman i umrijeti za državu.

U Mariboru su dosad protiv njega održana tri velika prosvjeda građana koji su se pod geslom 'Gotof je!' organizirali putem Facebooka. Demonstracije su među sobom zvali 'mariborskim ustancima', a u sukobima s policijom više od 100 ljudi je ozlijeđeno te je počinjena velika materijalna šteta.

Prema prvim reakcijama, njegova im ostavka neće biti dovoljna. Najavili su nove skupove na kojima će tražiti odstup njegovih zamjenika i suradnika, a smeta im i činjenica da Kangler do daljnjega ostaje zastupnik u gornjem domu slovenskog parlamenta, što znači da zadržava imunitet od kaznenog progona.

Iz Maribora su se demonstracije proširile na čitavu Sloveniju, a građani su na ulice izašli zbog općenitog nezadovoljstva socijalnim, ekonomskim i političkim stanjem.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene