Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Nastavljena ispitivanja o 'aferi prisluškivanje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Parlamentarni odbor za kontrolu slovenskih tajnih službi nastavio je s ispitivanjem svjedoka u 'slučaju prisluškivanje' i iskaze su iza zatvorenih vrata dali nekadašnji ministri vanjskih i unutarnjih poslova Ivo Vajgl i Rado Bohinc.

Predsjednik odbora Pavle Gantar izjavio je nakon sjednice da su sada jasnije okolnosti oko incidenata u Piranskom zaljevu 2004. uoči slovenskih parlamentarnih izbora. On međutim nije želio govoriti o današnjim iskazima već je samo rekao da će sve biti objavljeno u izvješću nakon što odbor završi istragu.

Pročitajte i ovo Privođenje osumnjičenog za ubojstvo Ukrajinca u Slavonskom Brodu - 6 U stanu Cure detalji o ubojstvu u Slavonskom Brodu: Na proslavi rođendana izbila je tučnjava... Policija istražuje smrt Ukrajinca Uhićen je FOTO Policija otkrila tko je ubio Ukrajinca u Slavonskom Brodu, objavili i što je s ostalim privedenima

Odbor istražuje aferu nastalu tvrdnjama nekadašnjeg premijera Antona Ropa da su hrvatski premijer Ivo Sanader i sadašnji slovenski premijer Janez Janša uoči slovenskih izbora u jesen 2004. godine 'dogovarali incidente u Piranskom zaljevu', što su Sanader i Janša odmah zanijekali, s time što je Janša Ropa u privatnoj tužbi tužio za klevetu i povredu dobrog imena.

Nekadašnji ministar unutarnjih poslova Rado Bohinc rekao je
novinarima nakon što je pred odborom dao iskaz da je preko Antona Ropa bio upoznat s 'kredibilnim informacijama' slovenske obavještajne službe u vrijeme spomenutih događaja i da su se te informacije kasnije potvrdile u graničnim incidentima, ali je odbio odgovoriti na pitanje jesu li incidenti bili dogovoreni.

Član odbora Miro Petek, inače zastupnik stranke premijera Janeza Janše, rekao je da je za njega u iskazu dvojice bivših ministara važno to što se potvrdilo da ih je o incidentima obavijestio tadašnji premijer Rop i to usmeno, a ne pismeno. To naime demantira ranije Ropove izjave da su o spomenutim informacijama postojali dokumenti koji bi se morali nalaziti u arhivima SOVA-e.

Zastupnik oporbenih Socijalnih demokrata Dušan Kumar, također člana odbora, izjavio je da su ga iskazi stavili u uvjerenju da su incidenti u Piranskom zaljevu 2004. godine bili inscenirani. 

'Činjenica je da 2005. odnosi s Hrvatskom nisu bili dobri i očito se radilo o unaprijed planiranim incidentima', rekao je Kumar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene