Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatsko-slovenski spor

Slovenci se za pomoć obratili Obami

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina slovenskih intelektualaca poslala je američkom predsjedniku Baracku Obami pismo u kojemu ga pozivaju da 'podrži primjenu načela pravičnosti' u rješenju slovensko-hrvatskoga graničnog prijepora jer bi u suprotnome zapadni Balkan i dalje ostao izvorištem 'novih sukoba' sličnih onima tijekom raspada bivše Jugoslavije, objavili su u četvrtak mediji u Sloveniji.

'Dobri odnosi Slovenije i Hrvatske na dugi rok su mogući samo uz obostrano poštivanje načela pravičnosti. To je posebno važno za ovaj dio Europe u kojemu živimo, a koji je postao poznat kao europska 'bačva baruta' i gdje je neuvažavanje tog načela izazvalo krvave ratove. Uvjereni smo da se budući sukobi mogu izbjeći samo uz primjenu tog načela', napisali su u pismu Obami slovenski intelektualci iz 'Zavoda za obnovu civilnog društva'.

Pročitajte i ovo Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom Povrat migranata - 3 "Nužne mjere" Slovenija produljuje granične kontrole, u Njemačkoj novi zakon za brže protjerivanje ilegalnih migranata

>> 'Hrvatsko-slovenski granični spor treba na Međunarodni sud'

Riječ je o udruzi izrazito nacionalno orijentiranih intelektualaca bliskih časopisu 'Nova revija', a pripada im i bivši ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel Riječ je o udruzi izrazito nacionalno orijentiranih intelektualaca bliskih časopisu 'Nova revija', a pripada im i bivši ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel. Pismo su među ostalima potpisali programski direktor Slovenske televizije Jože Možina, akademik Stane Granda (povjesničar), dekan (privatnog) Fakulteta za medije Peter Lah, te publicist i redatelj Žarko Petan. Svi su politički bliski Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše.

Slovenija za eventualni izlazak pred Međunarodni sud pravde (ICJ) u svom graničnom sporu s Hrvatskom, koji se uglavnom odnosi na razgraničenje na moru, kao jedan od uvjeta postavlja obostrano davanje ovlasti tom sudu da presudu donese po 'načelu pravičnosti' (ex aequo et bono), što znači mimo odredaba međunarodnog prava i sudske prakse koji u slučaju razgraničenja u Piranskom zaljevu (Savudrijska vala) Sloveniji ne idu na ruku.

Kako je poslije zadnjeg sastanka međudržavnog povjerenstva za pripremu arbitražnog postupka o granici u Šmarješkim toplicama prije mjesec dana izjavio predsjednik hrvatskog dijela povjerenstva, akademik Davorin Rudolf, davanje takvih ovlasti međunarodnom sudu u prosuđivanju o graničnom sporu sa Slovenijom za Hrvatsku nije prihvatljivo jer bi to u praksi značilo da suci nisu dužni primijeniti međunarodno pravo. Od 1920. godine kada je osnovan prvi međunarodni sud nikada nijedna država u međunarodnom sporu nije ovlastila neki takav sud, uključujući Međunarodni sud pravde (ICJ), da se u međudržavnom sporu sudi po načelu "ex aequo et bono" koje se ponekad primjenjuje u trgovačkom pravu, objasnio je Rudolf.

On je tada rekao da od svog slovenskog kolege u komisiji Mihe Pogačnika, supredsjedatelja slovenskog dijela povjerenstva, nije dobio objašnjenje kakva bi bila očekivanja Slovenije od sudovanja po tom načelu, nego da mu je Pogačnik rekao da 'svaka strana to načelo može tumačiti kako hoće'. U deklaraciji koju je nedavno usvojio slovenski je parlament naveo da cijeli zaljev pripada Sloveniji, a isto tako i izlaz na otvoreno more, te 'sporne točke' uz rijeke Dragonju i Muru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene