Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatsko društvo za međunarodno pravo:

'Hrvatsko-slovenski granični spor treba na Međunarodni sud'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko društvo za međunarodno pravo (HDMP) smatra da se granični hrvatsko-slovenski spor treba povjeriti međunarodnome pravosudnom tijelu i to glavnome sudskom organu Ujedinjenih naroda - Međunarodnome sudu u Haagu, koje ima dugo i golemo iskustvo u presuđivanju graničnih sporova.

HDMP kao stručna udruga iz područja međunarodnoga prava, kako je danas priopćeno, time podržava stav predsjednika Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Takav stav u rješavanju graničnog hrvatsko-slovenskog spora, HDMP donijelo je, kako napominje predsjednik Hrvoje Sikirić, imajući na umu stoljetne dobrosusjedske odnose Hrvata i Slovenaca te da su 25. lipnja 1991. Hrvatski sabor u Deklaraciji o proglašenju suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i slovenska Skupština u Temeljnoj ustavnoj listini o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije istaknuli da priznaju granice naslijeđene nakon raspada bivše Jugoslavije i da nemaju nikakvih uzajamnih zahtjeva u pogledu državnoga teritorija.

Nadalje se ističe kako je HDMP navedeni stav donijelo imajući na umu, Povelju UN-a, posebice članak o mirnom rješavanju međunarodnih sporova, zatim da se hrvatsko-slovenski pregovori o graničnim pitanjima čine iscrpljenima, da je posrednička misija bivšeg američkoga ministra obrane Williama Perryja 1999. završila bez uspjeha, da je hrvatska Vlada predložila 3. rujna 2002. i 4. listopada 2005. slovenskoj Vladi da se granični spor povjeri nepristranom međunarodnome pravosudnome tijelu, da su se premijeri Ivo Sanader i Janez Janša 26. kolovoza 2007. na Bledu, načelno dogovorili da se granični spor iznese na rješavanje pred Međunarodni sud te uvjeren da su Hrvatska i Slovenija privržene načelu striktnog poštivanja i ostvarivanja važećih međunarodnih ugovora i običaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene