Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Paušalno plaćanje cestarine putem vinjeta ostat će u Sloveniji i dalje na snazi i to više godina jer je obećanje aktualne vlade, prema kojemu bi vinjete za osobna vozila bile zamijenjene satelitskim evidentiranjem prijeđene kilometraže i plaćanjem prema prijeđenim kilometrima i to već sredinom 2010. godine, 'posve nerealno', izjavio je Patrick Vlačič, vjerojatni ministar prometa u budućoj vladi Boruta Pahora.


Glede prve opomene Europske komisije Sloveniji da je je sustav diskriminatoran prema vozačima u tranzitu jer ne predviđa vinjete za kraća razdoblja od pola godine, pa vozači koji ne žive u Sloveniji zapravo plaćaju više jer ceste ne koriste koliko Slovenci, Vlačič je rekao da o 'diskriminatornosti' ne odlučuje Europska komisija nego sud, te da je u Sloveniji potrebno donijeti političku odluku kako dalje u vezi s mogućom tužbom koja bi mogla uslijediti ako Slovenija ne uvede vinjete za kraća razdoblja.

Vezani članci Borut Pahor i Aleksandar Vučić Ljubljana bijesna zbog Vučićeve izjave: Pozvali srbijansku veleposlanicu na razgovor Slika nije dostupna Slovenski ministar zdravstva prevezen u Ljubljanu

Krivnju za nastali zaplet s Bruxellesom Vlačič je međutim prebacio na sadašnju vladu, rekavši da je ona odluku o vinjeta donijela pred parlamentarne izbore zbog domaćih birača.

Većim opterećivanjem vozača u tranzitu omogućena je cijena polugodišnje vinjete od 35, a godišnje od 55 eura, rekao je. Ta je cijena, pojasnio je Vlačič, nerealna jer je vladin ureda za ekonomske analize ustvrdio da bi ekonomska cijena za godišnju vinjetu morala biti najmanje između 150 i 200 eura.

Vlačič je rekao da mu je drago što će na prvu opomenu Europske komisije u vezi s vinjetama morati u jednomjesečnom roku odgovoriti vlada u odlasku jer je ona odgovorna za nastali problem, ali da će buduća vlada razgovarati i s budućom opozicijom kakvu odluku donijeti u vezi s mogućom tužbom Europske komisije, kako bi se za Sloveniju postiglo najpovoljnije rješenje.

Komercijalna televizija POP-TV navodi da sadašnja vlada inzistira na stajalištu da ne treba uvoditi vinjete za kraća razdoblja jer sadašnji sustav ne diskriminira strance, te da bi u slučaju uvođenja vinjeta za kraća razdoblja bilo moguće uvesti dvotjednu vinjetu koja bi stajala oko 30 eura.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju