Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sloveniji je u 7 sati u nedjelju otvoreno više od 3300 birališta na kojima 1,7 milijuna birača odlučuje o tome tko će idućih pet godina biti predsjednik države.


Uz sadašnjeg predsjednika Danila Tuerka koji želi još jedan mandat, kandidati su još i bivši premijer Borut Pahor, te Milan Zver, zastupnik u Europskom parlamentu i nekadašnji ministar obrazovanja u prvoj vladi Janeza Janše.

Prema većini predizbornih anketa, najviše glasova u nedjelju mogao bi dobiti aktualni predsjednik Tuerk, ali ne i natpolovičnu većinu, pa je izgledan drugi kruug kroz tri tjedna. Različite ankete Turku prognoziraju između 40 i 49 posto glasova, Pahoru između 30 i 40 posto, ali s tendencijom rasta, dok se za Zvera izjašnjava četvrtina ispitanika.

Vezani članci Granični prijelaz Bregana Neće vrijediti za sve: Neki putnici će smjeti u Sloveniju i bez PCR testa Slovenija postrožila prelazak granice - 1 Za ulazak u Sloveniju iz crvenih zona obavezan je negativni PCR test. Sarajevo od ponedjeljka ublažava mjere: Otvaraju se teretane, terase kafića i bazeni

>> Slovenija: Prognoze govore da će u drugi krug Pahor i Tuerk

Državna izborna komisija objavit će prve djelomične i nepotpune rezultate izbora već pola sata nakon zatvaranja birališta u 19 sati, a službene rezultate u večernjim satima. Odmah nakon zatvaranja birališta bit će objavljeni rezultati izlaznih anketa iz kojih će se moći naslutiti hoće li biti potreban drugi izborni krug.

Kandidati za predsjednika dat će u ranim večernjim satima u novinarskom centru u Ljubljani i svoje izjave o rezultatima.

Predsjednik države po slovenskom ustavu nema većih nadležnosti, ali su tijekom predizborne kampanje zadnjih tjedana dominirale teme povezano s nastojanjem sadašnje vlade da zemlja izađe iz krize i izbjegne traženje međunarodne pomoći.

Pri tome je Tuerk odbijao navode kandidata desnog centra Zvera da se iz predsjedničke pozicije svojim izjavama izjavama suprotstavljao strukturnim reformama i mjerama štednje, ali je upozoravao da teret krize treba biti raspodijeljen pravednije nego što je to do sada bio slučaj.

Bivši premijer Borut Pahor koji je lani izgubio na prijevremenim izborima ne završivši svoj mandat i ne uspijevajući provesti reforme, rekao je da priznaje svoj dio odgovornosti za krizno stanje u državi, ali da se zbog svog poličkog iskustva vidi u ulozi uspješnog predsjednika države jer se naučio na greškama i jer može bolje od Tuerka djelovati kao kohezivni politički faktor.

Pahor je ocijenio da bi pad reformi na referendumima, čime prijete neki sindikati i dio oporbe, Sloveniju uveo u političku krizu kakva je prethodila lanjskim prijevremenim izborima, pa taj scenarij treba izbjeći. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook