Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tijesna većina

Slovačka udružena desnica osvojila parlamentarnu većinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savez četiriju stranaka desnog centra osvojio je na subotnjim općim izborima u Slovačkoj tijesnu većinu od dva glasa u parlamentu u odnosu na vladajuću lijevu koaliciju, pokazali su još uvijek nepotpuni izborni rezultati objavljeni rano ujutro.

Prema rezultatima s 80 posto obrađenih biračkih mjesta stranke koje su se okupile protiv vladajuće koalicije premijera Roberta Fica osvojile su 77 od 150 mjesta u jednodomnom parlamentu. Iako Ficova stranka ima najviše pojedinačnih glasova novu bi vladu mogla sastaviti Iveta Radičova, čelnica stranke SDKU koja je na izborima osvojila drugo mjesto. SDKU je dobio nešto više od 15 posto glasova odnosno 27 mjesta u parlamentu na obećanjima o strožoj fiskalnoj politici koja bi Slovačku trebala udaljiti od financijskog sloma grčkog tipa.

Pročitajte i ovo Medvjed hara slovačkim gradom na sjeveru Slovačke VIDEO Medvjed hara gradom, proglašeno izvanredno stanje: U napadu ozlijeđeno petero ljudi Ilustracija Šetala se s muškarcem Strava na planini: Ženu pronašli mrtvu nakon što ju je progonio medvjed

Ta konzervativna stranka očekuje stvaranje koalicije s kršćanskim demokratima (KDH), novoosnovanom strankom Sloboda i solidarnost (SaS) i zastupnicima mađarske manjine. Stranka sadašnjeg premijera Fica može biti zadovoljna zbog najvećeg broja glasova (35,95 posto), ali joj 64 parlamentarna mandata, zbog pomanjkanja koalicijskih partnera, neće biti dovoljna za sastavljanje vlade. Prema pisanju agencija Slovaci su se na promjene vladajuće garniture odlučili zbog raširene korupcije, nacionalističkih prepirki i populističke ekonomske politike u posljednje četiri godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene