Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sljedeći tjedan izlazi Šljivančaninova knjiga u kojoj opisuje svoj odnos s Hrvatima u Haagu, ali piše i kako je razmišljao o bijegu iz zatvora.


Beogradske Večernje novosti u čijem izdanju sljedećeg tjedna izlazi knjiga 'Branio sam istinu' Veselina Šljivančanina, objavljuje ulomke iz knjige i razgovor sa zločincem iz 'vukovarske trojke' gdje opisuje susrete s optuženim Hrvatima.

Vezani članci Luka Mišetić Odvjetnik koji je branio Gotovinu o problemu s BiH: ''Koliko je meni poznato, ovo je sad pokrenula Republika Srpska" Policijski službenik 01, ilustracija U Subotici navodno napadnuti Hrvati, policija sve opovrgava: Vikao da će ''poklati sve ustaše''

'Hrvat Paško Ljubičić pripremio je grah, pa smo sjeli ručati. Milošević je obično za objedom pričao odlične viceve, a jednom je čak jedan moj preveo na engleski i ispričao ga čuvarima, koji su se pokidali od smjeha', opisuje Šljivančanin dodajući kako su ga 'u početku Hrvati gledali kao bijelu vranu' i nisu htjeli riječ progovoriti s njim.

'Hrvatski general Rajić govorio je tako da smo svi u Haagu predani u kandže moćnika. On nije htio ni na tečaj engleskog, jer je prezirao velike sile. Sprijateljili smo se toliko da mi je u šetnji pjevušio hitove Miroslava Ilića i Nedeljka Bilkića.

Mnogi od hrvatskih časnika su mi govorili: 'Pukovniče, sad znamo kakav ste čovjek, ali smo nagrabusili u Hrvatskoj ako išta lijepo kažemo o vama', kaže za Novosti Šljivančanin kojemu je, kako priznaje, najteže bilo kada bi čuvari zaključali vrata njegove ćelije pa je razmišljao i o bijegu.

'Svaki put kad bi okrenuli ključ, okretao se u meni i film mog života. Iznova bih se pitao: zašto su me zatvorili na pravdi boga? Znao sam da nisam kriv. Išao sam osloboditi vojnike JNA koji su bili opkoljeni u svojim vojarnama. Pošteno i časno sam služio, bez ijedne mrlje. Nisam mogao vjerovati za šta me optužuju', razmišlja Šljivančanin priznajući kako mu je odlazak u Haag bilo prvo putovanje u inozemstvo u životu.

'Šešelj ima tu ružnu naviku napadati grubo čovjeka, pa i opsovati, samo da bi izazvao njegovu reakciju. Vjerojatno mu je to bio lijek. Čak sam se jednom htio i potući s njim, zbog ružne navike da priča ljudima iza leđa. Povod je bio njegov komentar o meni nakon dokumentarca na HRT o Vukovaru. On je umislio da je tužitelj svima nama i kako je samo njegov put ispravan', priča vukovarski zločinac. (Agencija VLM)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju