Nacionalna junakinja je judašica Majlinda Kelmendi, osvajačica zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Riju 2016., prve u kosovskoj povijesti.

Galerija


Kosovo, koje u subotu slavi desetu godišnjicu neovisnosti, ima zastavu za koju nitko ne mari, čak četiri telefonska pozivna broja i ponosi se osvajačicom zlatne olimpijske medalje.

Vezani članci Kosovske dnevne novine Postali su prva europska država u kojoj dnevne novine više ne izlaze: "Stariji, koji su ih čitali, barem jednom tjedno dođu i pitaju jesu li kojim slučajem došle" Slika nije dostupna "SRBIJA MORA PRIZNATI DA JE KOSOVO DRŽAVA" Albanski premijer uputio oštru poruku srpskome kolegi

Na službenoj kosovskoj zastavi obris je teritorija te države i šest žutih zvijezda, koje predstavljaju šest etničkih skupina, na plavoj podlozi. Kosovski Albanci, uvjereni da im je takvu zastavu nametnula međunarodna zajednica, zovu je ručnikom.

Zastava koja se posvuda vijori je ona albanska, s dvoglavim orlom na crvenoj podlozi. Vidjeti se mogu i brojne američke zastave u znak zahvalnosti za presudnu ulogu Sjedinjenih Država u stjecanju neovisnosti.

U područjima sa srpskom većinom 'ručnika' nema nigdje, ondje dominira srpska zastava.

Zbog srpskog protivljenja kosovskoj neovisnosti, zemlja ima četiri telefonska pozivna broja. Srpski +381 za fiksne linije, te monegaški +377 i slovenski +386 za mobilnu telefoniju.

Kosovu je nakon postizanja dogovora s Beogradom odobren njegov broj +383, koji će biti potpuno operativan do kraja godine.

Nacionalna junakinja je judašica Majlinda Kelmendi, osvajačica zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Riju 2016., prve u kosovskoj povijesti.

Kosovo se koristi sportom kao diplomatskim oruđem i na nezadovoljstvo Srbije od 2014. član je Međunarodnog olimpijskog odbora.

Prošli su tjedan Kosovari ponosno poslali svog jedinog natjecatelja, skijaša Albina Tahrija na ZOI u Pjongčangu. Oko 700.000 kosovskih Albanaca živi u inozemstvu, većinom u Švicarskoj i Njemačkoj.

Dijaspora je toliko moćna da ima i svoje ministarstvo. U prvih deset mjeseci 2017. iz dijaspore je na Kosovo stiglo 620 milijuna eura, što je neizostavan doprinos funkcioniranju zemlje.

Oko 95 posto kosovskih Albanaca su muslimani, ali jedna od najvećih rimokatoličkih crkava na Balkanu nalazi se u središtu Prištine. Posvećena svetoj Majci Terezi, crkva je simbol zahvalnosti Zapadu za stečenu neovisnost. (Hina)