Kim Jong Un (Foto: AFP)
Kim Jong Un (Foto: AFP) Foto: Afp

Sjvernokorejska vojska provela je u subotu "vrlo važan test" u poligonu za lansiranje projektila Sohae, prenosi sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA u nedjelju.


U izvještaju stoji da je Akademija nacionalnih obrambenih znanosti izvijestila Centralni komitet Radničke partije Koreje da je uspješno provedeno testiranje u subotu navečer.

Vezani članci Kim Jon Un (Foto: KCNA VIA KNS / AFP) Kim Jong Un nadgledao testiranje "supervelikoga" raketnog bacača, projektili letjeli oko 330 kilometara Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Sjeverna Koreja poziva na nastavak dijaloga dok ispaljuje projektile

KCNA je rekla da će test imati "značajan učinak na promjenu strateške pozicije Sjeverne Koreje", ali nisu to elaborirali.

Smješteno na sjeverozapadu zemlje, na granici s Kinom, postrojenje Sohae napušteno je 2018.

Ranije ove godine, prema nekim izvještajima, započela je ponovna izgradnja postrojenja, a NBC je prenio kako su radovi izvođeni upravo u vrijeme susreta Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una u vijetnamskom Hanoiju u veljači.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap objavila je kako bi tvrdnja Pjongjanga mogla značiti da je Sjeverna Koreja uspješno testirala novi motor projektila koji bi mogao biti korišten za projektile drugog dometa ili interkontinentalne balističke projektile. (Hina)