Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Krvlju će platiti za svoje zločine'

Sjeverna Koreja prijeti - Odgovorit ćemo 'ne samo mecima, već i topovima i projektilima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ozbiljna prijetnja stiže iz Sjeverne Koreje.

Južnokorejski aktivisti zasut će krajem mjeseca Sjevernu Koreju "kišom balona" natovarenih s deset tisuća primjeraka zabranjene holivudske satire "Najluđi intervju" ("The Interview"), komedije o fikcionalnom planiranom ubojstvu sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una koja je toliko uzburkala duhove u toj zemlji da je krajem prošle godine dovela do hakiranja tvrtke Sony, što je izazvalo milijunske gubitke i dovelo do odgađanja premijere filma.
 

Pročitajte i ovo Sjeverna Koreja ispalila projektile - 5 Nova provokacija Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata: Južna Koreja stanovnike otoka poslala u skloništa Ministarstvo obrane Južne Koreje objavilo fotografije na kojima se vidi kako sjevernokorejski vojnici obnavljaju oštećena stražarska mjesta - 3 Raskinut vojni sporazum FOTO Rastu tenzije na poluotoku: Sjevernokorejski vojnici obnavljaju stara stražarska mjesta na granici

Kako prenosi britanski Guardian, unatoč prijetnjama Pjongjanga, južnokorejski aktivisti najavili su da će oko 26. ožujka organizirati masovno lansiranje balona koji će preko granice, osim primjeraka filma, odnijeti i oko 500 tisuća političkih propagandnih letaka.

Time će obilježiti petu obljetnicu od potonuća južnokorejskog ratnog broda 2010., kada je živote izgubilo 46 mornara. Južna Koreja za nesreću je okrivila Sjevernu, te odmah zamrznula sve trgovinske i investicijske veze s tom zemljom.

Zasad nisu objavljene nikakve pojedinosti vezane uz planirani sadržaj letaka.

I Sjeverna Koreja progovorila o napadu na američkog veleposlanika

Vlada u Seulu ustraje u tome da aktivisti imaju demokratsko pravo na slanje letaka, ali je pozvala na suzdržanost od otvorene provokacije.

"Točan datum i mjesto za lansiranje operacije odredit ćemo uzevši u obzir vremenske uvjete, ali ti podaci neće biti javno obznanjeni", kazao je sjevernokorejski prebjeg i aktivist Park Sang-hak.

Sjeverna Koreja već je upozorila da će Park "krvlju platiti za svoje zločine" budu li primjerci filma dospjeli s onu stranu granice.

Sjevernokorejski državni internetski portal Uriminzokkiri objavio je 2. ožujka upozorenje da će vlada u Pjongjangu na lansiranje balona odgovoriti "ne samo mecima, već i topovima i projektilima".

Aktivističke "sabotaže balonima" između Južne i Sjeverne Koreje nisu rijetkost - u listopadu prošle godine sjevernokorejski su granični policajci na balone odgovorili pucnjavom, što je dovelo do kratkotrajne razmjene vatre između dviju strana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene