Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kulturna priredba

Sjeverna Koreja otkazala zajednički nastup s Jugom i optužuje njegove medije

Kim Jong Unovo novogodišnje obraćanje (Foto: KCNA VIA KNS / AFP)
Kim Jong Unovo novogodišnje obraćanje (Foto: KCNA VIA KNS / AFP) Foto: KCNA VIA KNS / AFP
Sjeverna Koreja otkazala je kulturnu priredbu koju je 4. veljače na svom teritoriju trebala održati s Južnom Korejom, optuživši južnokorejska glasila da potiču "uvredljiv" odnos prema Sjeveru, priopćilo je u ponedjeljak južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje.

Seul je sjevernokorejsku odluku o otkazivanju zajedničkog nastupa ocijenio "vrijednom žaljenja" te istaknuo da bi Pjongjang morao poštovati dogovor koji su dvije zemlje postigle.

Pročitajte i ovo Sjeverna Koreja ispalila projektile - 5 Nova provokacija Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata: Južna Koreja stanovnike otoka poslala u skloništa Ministarstvo obrane Južne Koreje objavilo fotografije na kojima se vidi kako sjevernokorejski vojnici obnavljaju oštećena stražarska mjesta - 3 Raskinut vojni sporazum FOTO Rastu tenzije na poluotoku: Sjevernokorejski vojnici obnavljaju stara stražarska mjesta na granici

Priredba se trebala održati u iduću nedjelju u Mont Kumgangu, turističkom središtu u Sjevernoj Koreji, kao dio inicijative za približavanje Seula i Pjongjanga u povodu Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu koje počinju 9. veljače.

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje, koje je zaduženo za veze sa sjevernokorejskim režimom, navodi da je "Sjever u svom dopisu rekao da naša glasila potiču javnost na uvredljiv odnos prema iskrenim naporima Sjevera u vezi s Olimpijskim igrama u Pjongčangu, idući dotle da osporavaju proslavu koju organizira Sjever i ne ostavljaju mu drugu mogućnost doli da otkaže priredbu o kojoj je postignut zajednički dogovor".

Pjongjang je rekao da 70. obljetnicu ustroja svojih oružanih snaga želi obilježiti 8. veljače, dan uoči svečanosti otvorenja ZOI-ja u Južnoj Koreji. Satelitske snimke pokazuju vojnike i oklopna vozila kako sudjeluju na probama prije moguće vojne smotre koja se čini kao demonstracija sile.

Sjeverna Koreja koja je bojkotirala igre u Seulu 1988., napokon je u siječnju odlučila poslati sportaše na ZOI, nakon višekratnih poziva Juga na održavanje "miroljubivih igara".

No u Južnoj Koreji se čuju kritike da je Seul suviše popuštao Sjeveru ne bi li ga pridobio za dolazak na igre. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene