Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjeverna Koreja usko surađuje s Iranom na razvoju balističkih raketa dalekog dometa, a moguće je da za to koristi kinesku tehnologiju i gradi velike baze za pripremu njihovog lansiranja.


Sjeverna Koreja također gradi nove baze u blizini demilitarizirane zone s Južnom Korejom za rakete kratkog dometa i poboljšava im preciznost te one mogu sa sigurnošću pogoditi veći dio Japana.

Vezani članci Festival vatre u Iranu - 1 U proslavi festivala vatre poginulo troje ljudi, više od tisuću ih je ozlijeđeno. Policija uhitila 25 osoba Iranske rakete (Foto: Arhiva/AFP) Iran raketirao Siriju, tvrde da su ubili odgovorne za napad na vojnu paradu u Ahvazu

Suradnja na dalekometnim raketama dio je međunarodne mreže koja uključuje i Pakistan koji je omogućio siromašnoj Sjevernoj Koreji da rasporedi rakete, unatoč malim resursima i limitiranim mogućnostima testiranja.

S 1.000 raketa različitog dometa, Sjeverna Koreja ima četvrti po veličini arsenal na svijetu.

Christopher Hill, američki izaslanik na pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom programu, rekao je da je prošloga mjeseca jedan ili više Iranaca promatralo lansiranje rakete u Sjevernoj Koreji, što potiče sumnje u veze dvije zemlje na širenju nuklearnog oružja.