Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak zapadnih saveznika

Sirija će dozvoliti misiji UN-a da posjeti zone u kojima je korišteno kemijsko oružje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijska vlada surađivat će s misijom Ujedinjenih naroda i dopustiti njenim članovima posjet zonama u kojima su pobunjeničke skupine u napadu upotrijebile kemijsko oružje, kazao je šef sirijske diplomacije Valid Mualem, navodi se u priopćenju iranskog ministarstva vanjskih poslova.

'Sirijska vlada će surađivati s misijom UN-a koja se nalazi u Siriji i stvoriti uvjete za posjet zonama u kojima su terorističke skupine izvele napad kemijskim oružjem', najavio je sirijski šef diplomacije prema iranskom priopćenju kojega prenosi iranska novinska agencija IRNA.

'Trenutačno vodimo razgovore s misijom kako bismo dogovorili posjet', rekao je Valid Mualem u telefonskom razgovoru sa svojim iranskim kolegom Mohamedom Džavalom Zafirom optuživši 'teroriste' da su upotrijebili kemijsko oružje.

Iranski ministar sa svoje je strane 'osudio upotrebu kemijskog oružja od pobunjenika' te je također rekao da je 'svaki pristup, koji nije miroljubiv, osuđen na neuspjeh i imat će vrlo teške posljedice', aludirajući tom izjavom na moguću vojnu intervenciju izvana.

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je kako je registrirao više od 300 umrlih od toksičnog plina od srijede, među kojima su i žene i djeca, kao i deseci pobunjenika.

Nevladina organizacija Liječnici bez granica objavili su da je 355 pacijenata 's prisutnim neurotoksičnim simptomima' umrlo u regiji Damaska od srijede.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napad sve neizvjesniji VIDEO Pogledajte Kerryjev 'gaf' koji je omogućio nastanak ruskog plana za Siriju Slika nije dostupna Tema dana Mislite li da će doći do vojne intervencije u Siriji?

Zapadni i regionalni vojni čelnici sastaju se na razgovorima o Siriji

Vojni zapovjednici Sjedinjenih Država, njenih zapadnih saveznika te Turske, Saudijske Arabije i Katara idućih će se dana sastati u Jordanu kako bi raspravili stanje u Siriji, objavili su vojni dužnosnici.

Sastanak najviših vojnih časnika, planiran prije dva mjeseca, treći je posvećen Siriji ove godine, a njegovo održavanje požurila su izvješća o napadima nervnim otrovima u kojima su ovoga tjedna u okolici Damska, prema nekim izvješćima, ubijene stotine ljudi.



Izvor iz jordanskih vojnih snaga rekao je da se očekuje nazočnost vojnih zapovjednika iz SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Kanade i Italije te Turske, preko čijih se granica već prelio sirijski sukob, Saudijske Arabije i Katara, koji podržavaju sirijske pobunjenike.

'Ovaj je sastanak dio stalne sigurnosne, vojne i političke koordinacije u procjeni trenutnih događaja u Siriji i njihovih posljedica po sigurnost regije općenito', rekao je izvor.

Glasnogovornik Pentagona je rekao da su Središnje zapovjedništvo SAD-a i jordanske oružane snage zajedno domaćini regionalnih razgovora o obrani od 25. do 27. kolovoza i da se konferencija planira od lipnja.

SAD raspoređuje snage zbog moguće vojne intervencije

SAD je ranije objavio da preraspoređuje svoje pomorske snage u Sredozemlju kako bi se predsjedniku Baracku Obami osigurala opcija oružanog udara na Siriju, no dužnosnici naglašavaju da Obama nije donio odluku o vojnoj akciji.



Washington je već razmjestio vojne zrakoplove F-16 i projektile Patriot u Jordanu, koji je primio oko četvrt od oko 2 milijuna sirijskih izbjeglica, a razmatra i davanje američkog zrakoplova za nadzor kako bi toj zemlji pomogao nadzirati granicu sa Sirijom.

Izvor iz europskih vojnih krugova je rekao da su događaji u Siriji sastanku dali novu žurnost.

'Očekivali smo uglavnom da će se razgovarati o stabilizaciji Jordana', rekao je. 'Umjesto toga njima će dominirati Sirija. Radi se ustvari o čekanju Amerikanaca i onoga što će oni odlučiti učiniti'.

'Bilo je razgovora, ali su do sada bili vrlo neodređeni. Kada postanu jasni razmjeri onoga što se dogodilo u Damasku to bi se moglo primijeniti', kazao je taj izvor. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene