Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sheikh Mohammed priznao da je odrubio glavu novinaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripadnik Al Qaide Khalid Sheikh Mohammed, koji je na ispitivanju u Guantanamu priznao da je bio glavni planer napada 11. rujna 2001. i još 30-ak drugih terorističkih napada i atentata, također je priznao da je osobno odrubio glavu otetom američkom novinaru Danielu Pearlu.

Novinar Wall Street Journala Daniel Pearl nestao je 23. siječnja 2002. u Pakistanu gdje je istraživao vezu između bombaša s eksplozivom u cipelama Richarda Reida i pakistanskih militanata.

Pročitajte i ovo Zdravko Strižić nakon kratke i teške bolesti Preminuo novinar Zdravko Strižić Slika nije dostupna Sve je snimljeno SVE ZA DOBRU FOTOGRAFIJU Zrakoplov mu skoro odrubio glavu

Video snimka s odrubljivanjem glave objavljena je mjesec dana kasnije, nakon apela Wall Street Journala i njegove trudne supruge Mariane, a Paerlovo tijelo pronađeno je u svibnju, u plitkom grobu izvan Karachija.

'Odsjekao sam svojom blagoslovljenom desnicom glavu američkom Židovu Danielu Pearlu, u gradu Karachiju u Pakistanu. Za one koji to žele provjeriti, na internetu postoje moje slike kako držim njegovu glavu', rekao je Sheikh Mohammed na saslušanju.

Pentagon je transkript njegova iskaza objavio u srijedu, no
priznanje Pearlova ubojstva bilo je redigirano, dok se ne obavijesti obitelj, te dodatno objavljeno danas.

Mohammed je u iskazu pred vojnim istražiteljima sebe opisao kao najambicioznijeg operativnog planera Al Qaide koji je isplanirao i podržao niz terorističkih napada, u rasponu od napada 11. rujna 2001. na WTC u New Yorku i Pentagon, u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi, do ubojstva jednog američkog marinca na otoku u vodama Kuvajta 2002.

Naveo je ukupno 28 napada za koje tvrdi da ih je izravno planirao ili izveo, te još tri koja je podržavao, uključujući pokušaj ubojstva pape Ivana Pavla II, američkog predsjednika Billa Clintona i pakistanskog predsjednika Perveza Musharafa.

Također je preuzeo odgovornost za planiranje bombaških napada na izraelske turiste u ljetovalištima u Keniji i neuspjeli raketni napad na izraelski putnički zrakoplov koji je polijetao iz Mombase, u Keniji, 2002., te bombaški napad na noćni klub na Baliju, u kojem je ubijeno 200 ljudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene