Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nije im smetalo

Rusija promijenila stav o proširenju NATO saveza: "Ovo je isključivo destabilizacijski faktor"

Sergej Rjabkov, zamjenik šefa ruske diplomacije
Sergej Rjabkov, zamjenik šefa ruske diplomacije Foto: Afp
Rusija smatra da su švedski i finski planovi o pristupanju NATO savezu destabilizacijski potez, rekao je u srijedu zamjenik šefa ruske diplomacije Sergej Rjabkov, u vrijeme kada se dvije države spremaju na ubrzani postupak ostvarivanja članstva u savezu.

 

"Proširenje Sjevernoatlantskog saveza smatramo isključivo destabilizacijskim čimbenikom u međunarodnim odnosima. Ne povećava sigurnost onih koji ga proširuju, ni onih koji mu se pridružuju, ni drugim državama koje savez doživljavaju kao prijetnju", rekao je zamjenik šefa ruske diplomacije Sergej Rjabkov, a citirala ga je ruska novinska agencija Interfax.

Finska i Švedska su u svibnju najavile da će se prijaviti za članstvo u NATO savezu, navodeći rusku invaziju na Ukrajinu kao razlog za napuštanje njihove desetljećima duge neutralne vanjske politike.

Daljnje proširenje NATO-a do ruskih granica upravo je ishod koji je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da želi spriječiti započinjanjem invazije koju naziva "posebnom vojnom operacijom" u Ukrajini 24. veljače.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović na samitu NATO-a OBRAĆANJE NOVINARIMA Milanović na samitu NATO-a: ''Moj interes je Hrvatska... Ovo je konflikt koji prijeti svakim danom sve više i više da se prelije''

Pročitajte i ovo Jens Stoltenberg FINSKOJ I ŠVEDSKOJ SLUŽBENI POZIV Stoltenberg predstavio novu strategiju NATO-a: "Ovo je prvi put nakon Drugog svjetskog rata da imamo ovakve planove"

No, Rusija je slala dvosmislene poruke kada je u pitanju rizik za njenu sigurnost zbog finskog i švedskog ulaska u NATO.

"Što se proširenja tiče, Rusija nema nikakvog problema s tim državama - nikakvog. U tom smislu, ne postoji izravna prijetnja za Rusiju zbog proširenja (NATO-a) na te države", rekao je Putin u svibnju.

Turska, članica saveza, prvotno je prijetila da će blokirati finsko i švedsko pristupanje, navevši kao razlog švedsku podršku za kurdske militante i švedsku zabranu izvoza nekih vrsta oružja u Tursku.

Međutim, Turska je odustala od svojih prigovora glede pristupanja Švedske i Finske savezu u utorak, na početku trodnevnog samita NATO-a u Madridu. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene