Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusija će pomoći Libanonu

Sergej Lavrov poziva na povratak sirijskih izbjeglica i optužuje UN da sabotira obnovu

Sergej Lavrov (Foto: AFP)
Sergej Lavrov (Foto: AFP) Foto: Afp
Rusija će pomoći Libanonu u povratku izbjeglica u susjednu Siriju, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova te zemlje Sergej Lavrov koji je optužio Ujedinjene Narode da sabotiraju proces sirijske obnove.

"Pokazalo se da je politički odjel tajništva Ujedinjenih naroda u listopadu prošle godine napisao i distribuirao tajne naputke unutar cijelog sustava UN-a. Njime se organizacijama unutar tog sustava zabranilo sudjelovanje u obnovi sirijskoga gospodarstva. Dopuštena je samo humanitarna pomoć, ništa više", kazao je Lavrov nakon susreta sa svojim libanonskim kolegom Gebranom Bassilom.

Pročitajte i ovo Ilustracija novinara u ratom pogođenom području Analizirana audio snimka Izraelski tenk napao novinare u Libanonu: Izvješće otkriva šokantne detalje Crveni Križ OBJAVIO CRVENI KRIŽ Strava blizu Libanona: Potonuo brod sa 60 ljudi

Prema podacima agencije za izbjeglice UN-a (UNHCR) iz Sirije je pobjeglo gotovo 5,5 milijuna stanovnika.

U Libanonu ih je oko milijun, što odgovara otprilike četvrtini libanonske populacije. Bassil je na konferenciji rekao kako službeni Bejrut ne vidi razloga da izbjeglice ostanu na libanonskom teritoriju.

Rusija, glavni saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, u sirijski se sukob uključila krajem 2015. i pomogla vladi da vrati kontrolu nad oko dvije trećine države, piše AFP. Moskva sada želi ubrzati povratak izbjeglih Sirijaca.

"Prošlog je mjeseca gotovo 7 tisuća izbjeglica otišlo iz Libanona u Siriju. Nastavljamo naše djelovanje u tom smjeru", poručio je Lavrov, a prenosi AFP.

Libanonski ministar rekao je kako se stanje u Siriji promijenilo i da "postoji sve više zona u kojima su se vratile stabilnost i sigurnost" koje omogućavaju povratak izbjeglica.

Lavrov je na konferenciji pozvao oporbene skupine u pobunjeničkoj sirijskoj pokrajini Idlib da se ograde od fronte Al Nusra, bivše lokalne filijale al Kaide.

Ta je pokrajina ranije ovog mjeseca pogođena nizom zračnih napada i granatiranja, a moguće je da je riječ o uvodu u ofenzivu sirijske vlade kojom će pokušati vratiti kontrolu nad tim područjem. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene