Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lavrov za BBC

Gore od hladnog rata: "Povjerenje između Rusije i SAD-a gotovo je izgubljeno, ali ipak još nije na nuli"

Sergej Lavrov (Foto: AFP)
Sergej Lavrov (Foto: AFP) Foto: Afp
Rusija gubi posljednje ostatke povjerenja prema svojim američkim partnerima nakon neutemeljene tvrdnje o kemijskom napadu u Siriji i slučaja trovanja Sergeja Skripala, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov za BBC, dodajući kako "nekakvno povjerenje još uvijek postoji".

Domaćin BBC-jeve emisije HARDtalk Stephen Sackur započeo je intervju s ruskim ministrom vanjskih poslova navodeći: "Kažete da nema povjerenja, da je povjerenje između Rusije i SAD-a sada na nuli...", no Sergej Lavrov ga je ispravio i rekao: "Rekao sam da gubimo posljednje ostatke povjerenja, što još nije nula."

Pročitajte i ovo Ambasada SAD-a u Havani Novo izvješće Razotkriven misterij havanskog sindroma: Na udaru američki diplomati i špijuni, iza svega stoji velika sila? Sergej Lavrov Komentirao ukrajinski plan Putinov ministar o pregovorima s Ukrajinom: "Ovo je neprihvatljivo"

Lavrov je rekao da je sadašnje stanje odnosa između Rusije i Zapada "gore" nego za vrijeme hladnog rata. Tada smo "imali kanale komunikacije i nije bilo opsjednutosti rusofobijom", a sada se broj takvih kanala znatno smanjio, objasnio je Lavrov. Ipak, "dekonfliktni kanal" između ruskih i američkih vojnika cijelo jevrijeme bio uključen", dodao je Lavrov. 

"Rusija ne prihvaća tvrdnje Zapada da su u Siriji raketirali samo kemijska postrojenja i da im nije bio cilj promicanje promjene režima u Siriji", rekao je Lavrov. "Vi imate čvrsti razgovor (HARDtalk). Mi želimo čvrste činjenice."

Na pitanje je li došlo do stvarne prijetnje izravnog vojnog sukoba ruskih i američkih snaga zbog napada SAD-a i saveznika Lavrov je odgovorio: "Pa, mislim da nije bilo tako blizu."

"Vjerujem da je to bila situacija stvorena vrlo nepromišljenim ponašanjem naših zapadnih kolega koji su optužili sirijsku vladu i nas, kao saveznike sirijske vlade, za primjenu kemijskog oružja protiv civila a da nisu pričekali istragu Međunarodne organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW)", rekao je Lavrov.

Ruski ministar vanjskih poslova je ponovio da "nema dokaza da je 7. travnja upotrijebljeno kemijsko oružje u Dumi" i da je bio izrežiran. Svi takozvani "dokazi" krivnje sirijske vlade koju su dali zapadni vođe "temelje se na medijskim izvješćima i društvenim mrežama", dodao je.

"Kada su prije nekog vremena tri zapadne zemlje koje vode ovu ludu kampanju rekle: 'Kada bi Asad upotrijebio kemijsko oružje, onda bismo mi upotrijebili silu', vjerujem da je to bio signal lošim dečkima, uključujući i Bijele kacige, kako bi inscenirali provokaciju", rekao je Lavrov. "Sada, nakon što su 14. travnja zaglavili, ponovno kažu: 'Ako to ponovno učinite, opet ćemo upotrijebiti silu.' To je još jedan opoziciji, ekstremistima da se nastave boriti, što su već i učinili. Pokušali su napasti Damask odmah nakon zračnih napada."

Bilo je "smiješno" kada je britanska premijerka Theresa May sankcionirala Rusiju nakon što je izjavila kako je "vrlo vjerojatno" da je ona odgovorna za trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala u Salisburyju, izjavio je Lavrov.

"Izraz 'vrlo vjerojatno' novi je izum britanske diplomacije da opiše zašto kažnjavaju ljude – jer su ti ljudi 'vrlo vjerojatno' krivi. Kao u 'Alisi u zemlji čudesa' Lewisa Carrolla kada je opisao suđenje i kralj je rekao: 'Pitajmo porotu', a Kraljica je povikala: 'Nema porote! Prvo kazna! Presuda kasnije! To je logika za 'vrlo vjerojatno'", objasnio je Lavrov.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene