Stanovnike Damaska probudio je u subotu prije zore niz eksplozija koje su odjekivale cijelim gradom, jako glasne čak i po ocjeni ljudi koji su navikli na zvuk teškog bombardiranja.

Galerija Uništena sirijska postrojenja (Foto: AFP) - 1 Uništena sirijska postrojenja (Foto: AFP) - 2 Uništena sirijska postrojenja (Foto: AFP) - 3 +3 Ruševine istraživačkog centra kod Barezeha (Foto: AFP)

Deset sati nakon što su projektili pogodili mete, dim se i dalje uzdizao s ruševina istraživačkog centra u četvrti Barzeh za koji Zapad tvrdi da je bio dio tajnog sirijskog programa kemijskog oružja.

Vezani članci Ilustracija VIDEO Par pronašao bebu mjesec dana nakon potresa: Bolnica se urušila i otada joj se gubio svaki trag Slika nije dostupna Sirijska protuzračna obrana presrela izraelske rakete iznad Damaska

Sjedinjene Države, Britanija i Francuska napali su mete širom Sirije kao odgovor na kemijski napad prije tjedan dana, no sirijska vlada, koju podržava Rusija, niječe da je upotrijebila ili da posjeduje takvo oružje.

Napad je gotovo u potpunosti uništio znanstveni istraživački centar

Centar nije daleko od istočne Gute, područja s naseljima i poljoprivrednim zemljištima koje je bilo najveće uporište pobunjenika koji se bore protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada. Posljednja skupina predala se nekoliko sati nakon navodnog kemijskog napada koji je doveo do savezničkog zračnog napada, na kraju vladine ofenzive u regiji koja je trajala sedam tjedana.

Stojeći pored ruševina, Saeid Saeid, voditelj Odjela za polimere u tom centru, rekao je da su u tim zgradama provodili istraživanja i proizvodili sastojke za lijekove koje se ne može uvesti, uključujući za liječenje raka i protuotrove.

Uništena sirijska postrojenja (Foto: AFP) - 7 Ruševine istraživačkog centra kod Barezeha (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki general marinaca Joseph Dunford, načelnik združenog stožera, rekao je u Washingtonu da je to bio centar za istraživanja, razvoj, proizvodnju i testiranje kemijskog i biološkog oružja.

Glasnogovornik Pentagona, general-pukovnik Kenneth McKenzie, rekao je da je na taj centar ispaljeno 76 projektila i da su "uspješno uništili tri zgrade u Damasku, jednom od najjače branjenih zračnih prostora na svijetu".

Neke zgrade sravljene su sa zemljom

Miris požara i dima još se mogao osjetiti među ruševinama pet uništenih zgrada tijekom obilaska koji je za novinare organizirala sirijska vlada. Srušeni nisu samo kolni ulazi u centar i jedna zgrada koja je teško oštećena.

Druge zgrade uglavnom su sravnjene sa zemljom. Od nekih je ostao stajati samo jedan ugao, a betonske ploče koje su nekoć bile krovovi ili podovi vise pod čudim kutovima.

Uništena sirijska postrojenja (Foto: AFP) - 7 Ruševine istraživačkog centra kod Barezeha (Foto: AFP) Foto: Afp

Od autobusa parkiranog u blizini nije ostalo puno više od metalnog kostura jer su mu stakla raznesena, a oštećene su i obližnje palme.

Među ruševinama na rubu lokaliteta mogu se vidjeti razbacani ostaci pougljenjenih knjiga, laboratorijskih maski i rukavica, dokumenata, paketa lijekova, stolica i papira, dok na drveću vise ostaci zelene i bijele laboratorijske odjeće koje je raznio vjetar. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju