Duma (Foto: AFP)
Duma (Foto: AFP)

Stručnjaci Međunarodne organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u ponedjeljak još nisu uspjeli ući u sirijski grad Dumu istraživati navodni napad plinom 7. travnja, a Rusija spominje "sigurnosne probleme" i jamči njihov dolazak u srijedu.


Misija OPCW-a još nije raspoređena u Dumi, rekao je u ponedjeljak u Den Haagu direktor organizacije Ahmet Uzumcu tijekom hitnog sastanka država članica izvršnog vijeća, a Sirija i Rusija spominjale su sigurnosne probleme, dodao je.

Vezani članci Idlib (Foto: AFP) Vrlo opasno stanje: "Postoji mnogo dokaza da oni pripremaju kemijsko oružje" Uništena sirijska postrojenja (Foto: AFP) - 6 SAD optužuje Rusiju i Siriju da priječi pristup inspektorima, Moskva opovrgava

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov zanijekao je loše namjere te ocijenio da su informacije o zaprekama za inspektore OPCW-a neutemeljene i naglasio da se Rusija od početka zalaže za nepristranu istragu.

Potvrdivši sigurnosne probleme i činjenicu da ceste do Dume još nisu razminirane, rusko veleposlanstvo pri OPCW-u jamčilo je dolazak stručnjaka u Dumu u srijedu.

Međunarodne napetosti ne slabe nakon odgovora napadima koje su u subotu izvele Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija na vojne položaje režima Bašara al Asada nakon navodnog kemijskog napada 7. travnja u pobunjeničkom gradu Dumi, blizu Damaska. (Hina)